Sandnes: Bedre samspill er fremtiden

- Prosesser med bedre samspill er fremtiden i bygg- og anleggsnæringen, sier administrerende direktør Jon Sandnes i Entreprenørforeningen Bygg og Anlegg - EBA.

Bygg og anleggsprosjekter er oppgaver der bestiller kan anvende forskjellige verktøy avhengig av hvilken oppgave som skal produseres og leveres og avhengig av hvilken kompetanse bestiller har og hvilke kompetanse bestilleren antar at leverandørene besitter enten det er arkitekter, rådgivere, entreprenører for å ha nevnt noen.

Over tid klareres alle markeder. De markedsmekanismene som omhandler egnede verktøy og metoder for å løse en oppgave best mulig følger også en slik utvikling.

En gjennomføringsmodell for en oppgave er så mye mer enn en kontraktstype eller en entreprisemodell, men hvordan oppgaven velges å bli gjennomført fra ide, planlegging, forespørsel, utførelse, garanti og driftsfase. Videre spiller det en stor rolle hvilken kompetanse aktørene besitter når gjennomføringsmodell skal velges. I 2004 ble det utført en finsk studie for å finne ut av hvilken entrepriseform som var mest mulig egnet ift. hvilken oppgave som skulle løses. De undersøkte byggeprosjekter i Europa med ett bredt grunnlag.

Denne studien er omfattende, men forenklet kan vi si at den konkluderer med at når en oppgave er liten (relative termer) og har få frihetsgrader (les: man vet hva som skal gjøres) så vil en ren utførelsesentreprise der alt er ferdig prosjektert og at tildelingskriterier stort sett kun blir pris (fordi leveransen er ferdig designet og bestemt) sannsynlighet være den kontraktstypen som er mest velegnet.

Videre viser studien når oppgavene øker i omfang men først og fremt at oppgaven kan ha flere løsninger, peker totalentreprise seg som mer og mer ut som en egnet kontraktsmodell. Når man snakker om virkelig store prosjekter og svært mange frihetsgrader, eller mange løsningsalternativer, så peker funksjonskontrakter seg ut som mer velegnet.

Hele tiden spiller bestillerens og aktørenes kompetanse inn på grad av vellykkethet.

EBA mener at bygg- og anleggsbransjen samlet sett er best tjent med en "Ja takk begge deler"- holdning der en nøktern analyse av hva som karakteriserer de enkelte bygg- og anleggsprosjektene og partenes kompetanse danner utgangspunktet for valg av entrepriseformer.

Nybygg, anlegg eller rehabilitering, kompleksitet og risikofaktorer, grensesnitt mm. har betydning for valg av entrepriseform. Dersom en byggherre har ønske om at. en leverandørs tidlige medvirkning for å bidra med så vel utførelseskompetanse som livsløpskompetanse så har det betydning også for valg av gjennomføringsmodell der entreprisemodell blir en del av denne prosessen.

Alle entrepriseformene tar utgangspunkt i enten en utførelsesentreprise eller en totalentreprise. De forskjellige samspillsentreprisene (også kalt samspill til totalentreprise) vil jo erfaringsvis bygge på totaltentreprisekontrakten. Det samme gjelder til en viss grad OPS-kontraktene eller Design, Bygg og Drifts (DBD)-kontraktene.

Byggherren bør foreta en vurdering bl.a. av forutsetninger for prosjektets gjennomføring som investeringskostnader, LCC (livsløps kostnader), betydningen av fremdrift, påvirkning av design og kvalitet og ikke minst innovasjon og åpning for nye løsninger. Når alt er ferdig designet, som i rene utførelsesentrepriser legges ikke til rette for alternative løsninger eller evt. innovasjon .

EBA anbefaler byggherren å sette opp flere kriterier som grunnlag for sine valg. Disse kan f. eks. være sikkerhet for leveringstid, lavest mulig investeringskostnader, lavest mulig driftskostnader eller optimal oppfyllelse av brukerbehov.

(Fordeler og ulemper med de ulike entrepriseformer er godt beskrevet i www.anskaffelse.no og anbefales å anvendes.)

Valg av gjennomføringsmodell er et strategisk viktig valg og kan være et viktig grep for å utvikle bransjen videre. Her vil EBA bl.a. vise til "Etatenes forslag til Nasjonal Transportplan 2014-2023" pkt. 3.8.2 der en av forutsetningene for tilpasning til et høyere volum er differensierte gjennomføringsstrategier med større ansvar og større oppdrag hos leverandørmarkedet.

Bruk av BIM, lean (trimmet bygging) er også her verktøy som med stor fordel kan tas i bruk og som vi vet vil bidra til å sikre marginer bedre dersom man velger å gå inn i gjennomføringsmodeller som gir større oppgaver og ansvar til leverandørmarkedet.

Innovasjonsgraden i bygg- og anleggsprosjekter er også ett resultat av gode prosesser der samspillet mellom de forskjellige fagkompetanse driver frem løsninger.

Det samme gjelder de aktuelle utfordringer innen energi og miljø der det forutsettes et tett samarbeid mellom de tradisjonelle totalentreprenørene, de tekniske entreprenører/rådgivere og byggherrer.

På denne bakgrunn vil EBA ønske samspillskontrakter velkommen som en av flere entrepriseformer avhengig av oppgaven som skal løses, type prosjekt, byggherrens kompetanse, leverandørenes kompetanse osv.

Vi har samtidig ikke vanskelig å forstå aktørers ønske om forutsigbarhet gjennom bedret kommunikasjon. Erfaringene viser at uansett valg av entrepriseform vil kommunikasjon, organisasjonskart/bemanning og klare ansvarsforhold samt en realistisk økonomisk ramme for prosjektet være av avgjørende betydning for et sluttresultat der de involverte parter har grunn til å være fornøyde.

Ja takk, "begge deler"- holdning – det må være oppgavens karakter og partenes kompetanse som avgjør valg av entreprisemodell som kun er en del av en hel gjennomføringsmodell for ett prosjekt. Ett godt samspill mellom aktørene vil ALLTID bidra til mere verdi for hver investert krone. Hele næringen har ett stort potensial å hente i bedre samhandlingsprosesser mellom aktørene.