Caterpillar gikk på en smell i Kina

Den amerikanske anleggsmaskinprodusenten Caterpillar tar milliardtap på et oppkjøp i Kina.

I fjor betalte Caterpillar nesten 800 millioner dollar for det kinesiske ERA Mining Machinery som produserer produksjonsutstyr for gruver under merkenavnet Siwei. Oppkjøpet skjedde fordi lokale selskaper tok markedsandeler fra den amerikanske maskingiganten ved kinesiske kullgruver. Nå må Caterpillar ta et tap på nesten 600 millioner dollar som er om lag 4,5 milliarder kroner, melder Dagens Næringsliv.

I en pressemelding som avisen siterer, skriver Caterpillar-ledelsen at den har avdekket et bevisst flerårig bedrageri iscenesatt av ledere i selskapet. Disse er nå fjernet, og ny ledelse er innsatt.

I følge Caterpillar skal det være et stort misforhold på flere hundre millioner dollar mellom den bokførte lagerbeholdningen av gruveutstyr og hva som faktisk befinner seg på lagrene og som er klargjort for salg.

ERA Mining var børsnotert på Growth Enteprise Market ved Hong Kong-børsen. Det viser seg nå at selskapet kom seg inn bakveien via et såkalt reversert oppkjøp av ERA Holdings Global som ikke hadde hatt aktivitet på mange år. Dette er en metode svært mange kinesiske selskaper benyttet frem til 2011.

Selskapene unngikk på denne måten detaljert revisjon av regnskapene slik som er vanlig ved emisjoner og tradisjonelle børsnoteringer, forklarer Dagens Næringsliv.

Caterpillar driver etterforskning av rollene til ledere og tidligere eiere for å finne ut av om de hadde kjennskap til uredelighetene. Caterpillars visepresident som pushet i gjennom oppkjøpet, har forlatt anleggsmaskingiganten for ”å følge andre karrieremuligheter”.