Klart for gruvedrift i arktis

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) mener de arktiske landene har bygd en solid ramme for samarbeid i Arktisk råd. Nå er det tid for neste fase der vi kan starte å utnytte ressursene.

– Nå kan vi starte å utnytte alle mulighetene som ligger i Arktis. Vi skal utvinne olje og gass, ta i bruk mineralressursene og utvikle kunnskap, kompetanse, innovasjon og teknologi for å ta vare på de store mulighetene, sier Eide i Tromsø mandag.

Både Eide og hans svenske kollega Carl Bildt benyttet talerstolen på den store internasjonale arktiske konferansen Arctic Frontiers til å oppsummere det 16 år gamle samarbeidet mellom åtte land rundt Polhavet som en suksess.

– I det potensielle konfliktområdet for kamp om ressurser er det etablert et regime som alle respekterer. Den gode nyheten er at det er færre og færre omstridte områder i Arktis, sier utenriksministeren.

Tar beslutninger

Han framholder at Arktisk råd blir stadig viktigere, blant annet fordi organisasjonen nå tar formelle beslutninger, som avtalen om søk og redning og det arbeidet som nå pågår med en avtale om oljevernberedskap.

– Men også fordi det er blitt et viktig forum for diskusjon mellom de åtte landene om beslutninger som tas i andre fora. Det er for eksempel i Arktisk råd diskusjonen vil stå om følgene av beslutninger gjort i FNs skipsfartsorganisasjon IMO, sier Eide.

Felles forståelse

Det viktigste er en felles forståelse for at folkeretten og FNs havrettskonvensjon skal ligge i bunn for hvordan man utnytter ressursene som blir lettere tilgjengelig med klimaendringene.

– Det var ekstremt viktig at dette skjedde i riktig rekkefølge. Hadde man startet en omfattende utnytting av ressursene i nye områder uten at man på forhånd klargjorde regelverket, hadde dette kunnet bli dramatisk. I stedet har vi styrket en felles forståelse for at utfordringene ikke løses gjennom konflikt, men gjennom felles samarbeid, sier Eide til NTB.

Legitimitet

Carl Bildt sier det er godt håp om at avtalen om oljevernberedskap i internasjonalt farvann rundt Nordpolen kan bli undertegnet under ministermøtet i mai utenfor Kiruna, der Sverige overlater formannskapet til Canada. Her vil også det årelange spørsmålet om å ta opp nye observatørland i samarbeidet komme opp.

– Å ta inn nye observatørland vil også være viktig for ytterligere å styrke legitimiteten til Arktisk råds arbeid som stedet for diskusjon og avgjørelser i de arktiske områdene, slår Bildt fast.

Bærekraft

Den canadiske helseministeren med ansvar for Arktisk råd-samarbeidet, varslet i Tromsø mandag at en forsvarlig og bærekraftig forvaltning av ressursene og bedring av oljevernberedskapen vil være to sentrale hovedspørsmål under det canadiske formannskapet.

– Oljeutslipp til havs i islagte områder kan få alvorlige konsekvenser. På godt og ondt er det folket som bor i Arktis som får kjenne følgene av et klima i endring. Vi skal jobbe hardt for at de nye ressursene som åpner seg, blir utnyttet til det beste for dem som bor i Arktis, sa Leona Aglukkaq. (©NTB) (©NTB) (©NTB)