Peab må skrive ned 250 millioner i Norge

En intern gjennomgang av Peab-regnskapet i den norske byggevirksomheten gjør at entreprenøren foretar nedskrivninger på 250 millioner svenske kroner.

I fjerde kvartal har en gjennomgang av Peabs norske byggvirksomhet akkurat blitt avsluttet som har ført til endringer i regnskapet. Gjennomgangen fører til at resultatet kommer til å belastes med nedskrivninger av goodwill, fordringer og tvister på et antall ferdigstilte prosjekt i Oslo-regionen samt nedskrivninger av prosjekteiendommer. Totalt innebærer det en nedskrivning av resultatet for byggvirksomheten i fjerde kvartal på 250 millioner svenske kroner.

Den norske Peab-sjefen forteller at gjennomgangen av prosjektene har pågått i rundt ett år.

- I all hovedsak gjelder dette prosjekter som ble inngått i perioden 2007-2010, under finanskrisen. Dette er prosjekter som nå er avsluttet, forteller Petter Moe til Byggeindustrien. Han sier det ikke er mange prosjekter dette gjelder, og at det er ett prosjekt som skiller seg spesielt ut. Prosjektene det er snakk ligger alle i Oslo.

Nedskrivningen på 250 millioner svenske kroner går på 2012-regnskapet.

Samtidig gjør Peab endinger i ledelsen. Viseadministrerende direktør Tore Hallersbo i Peab-konsernet tok fra 1. januar over ansvaret for den videre utviklingen av divisjonene Norge, Finland samt spesialprosjekt.

Konsernsjef Jan Johansson overtar ansvaret for de svenske byggdivisjonene innen virksomhetsområdet bygg.

- Vi har gjennomgått en tilvekstfase i Norge og har utviklet virksomheten innenfor samtlige fire forretningsområder. I løpet av høsten 2012 har vi hatt fokus på gjennomføringen av den handlingsplanen som skal lede til en langsiktig forbedring av lønnsomheten. Vi forsterker derfor nå ledelsen av, og gir support til den norske virksomheten, sier Peabs konsernsjef Jan Johansson.

Moe sier at dette ikke får noe å si for ledelsen og organiseringen av selskapet i Norge, og at både han og resten av ledelsen har styrets fulle tillit.

Peabs-konsernets totale byggvirksomhet er på ca 20 milliarder kroner - den norske byggvirksomheten er på ca 3 milliarder. Tidligere har det vært en norden-sjef innen bygg. Nå økes kapasiteten til to personer som får ansvar for denne enheten.

- Dette innebærer at det blir en styrking av konsernledelsen innen dette området, legger Moe til.

Moe forteller at 2013 ser bra ut for Peabs virksomhet i Norge.

- Vi har en god ordrereserve, og det ser positivt ut, sier han.

- Peab vil fortsatt satse sterkt i Norge, og avskrivningen som kom nå var nødvendig og vil sikre en fremtidig lønnsom virksomhet i Norge, avslutter han.