Satser på lysdesign

Lysdesignstudiet ved Høgskolen i Buskerud inngår et faglig og praktisk samarbeid med ECT AS.

I første omgang skal fagmiljøet styrkes, utstyrsparken utvides og samvirket mellom utdanning og bransje bedres.

Ambisjonen er å etablere et ressurssenter innen lysdesign i Drammen.

Tirsdag 22. januar møtes representanter fra Høgskolen i Buskeruds lysdesignstudium og ECT AS for å underskrive en avtale som regulerer konkrete samarbeidstiltak for videre utvikling av fagmiljøet ved HiBus lysdesignstudium og faglig og praktisk samarbeid mellom partene. Avtalen strekker seg over fem år, men forventes forlenget og videreutviklet på bakgrunn av hvilke resultater de første fem årene med samarbeid frambringer.

Avtalen definerer følgende samarbeidstiltak:

1. Partene samarbeider om å opprette en stipendiatstilling over fire år etterfulgt av ett bindingsår. I selve stipendperioden settes 75 prosent tidsressurs av til arbeid med doktorgradsarbeid, der tema forutsettes å være «Human Centered Design».Resterende tidsressurs fordeles mellom HiBu og ICT. Kandidaten tilsettes ved HiBu, og ECT dekker årlige utgifter med 400.000 kroner.

2. ECT stiller utstyr til rådighet for HiBus lyslaboratorier uten omkostninger. Dette omfatter et «Spektraoradiometer» (verdi: cirka 180.000 kroner) og en «Utendørs bildeprojektor» (verdi cirka 20.000 kroner). Gjennom uttesting av utstyr vil ECT også bidra til leveranser av armaturer fra hele bredden innenfor bransjen.

3. ECT gis tilgang til å bruke HiBus lyslaboratorier (innenfor en plan som ikke forstyrrer høyskolens undervisning og prosjektarbeider).

4. HiBu tilrettelegger for at ECT kan kjøpe tjenester (verifiseringer) fra lyslaboratoriene med fagpersonell.

5. Det opprettes en styringsgruppe for samarbeidet som jevnlig skal vurdere samarbeidet løpende og vurdere nye tiltak og samarbeidspartnere.

Partene legger til grunn en felles visjon om utvikling av et uavhengig nordisk ressurssenter for lysdesign i Drammen. Det legges da til grunn at lysdesignstudiet ved HiBu skal være det fremste fagmiljøet i Norden, at det opprettes mastergradsstudium og gjennomføres forskning på internasjonalt nivå. Bedrifter med gjennomføringskompetanse i markedet og egen FoU‐virksomhet, forutsettes å være en viktig del av et slikt senter.