- Tre er fremtidens bygningsmateriale

Trebasert Innovasjonsprogram hos Innovasjon Norge (IN) bidrar til å realisere ny bruk av tre. - Gjennom 10 år har satsingen resultert i utvikling av miljøvennlige bygg over hele landet.

Dette skriver Landbruks- og matdepartementet på sine nettsider.

- Det har blitt bygget alt fra kulturhus og turisthytter til broer og boligblokker. Hele verdikjeden fra skogsentreprenør og sagbruk til arkitekter og entreprenører har tatt del i utviklingen av trebruk i moderne bygg, skriver departementet.

800 utviklingsprosjekter
Kjernen i arbeidet som er lagt ned ligger i utvikling av bedrifter og leverandører inn mot byggsektoren for å øke bruken av materialet tre. Totalt har ca 800 utviklingsprosjekter i hele verdikjeden blitt kjørt med støtte fra Trebasert Innovasjonsprogram. Prosjektene har resultert i råvareanalyser, produktutvikling, byggutvikling, samarbeid mellom bedrifter, utvikling av leverandørkjeder og større forskningsprosjekter.

- Stort potensiale i skogressurser
- I de norske skoger har vi et ressursgrunnlag som gjør det mulig å øke uttaket av tømmer vesentlig. De siste 100 årene er den årlige tilveksten i norske skoger fordoblet, mens den årlige hogsten har vært tilnærmet uforandret. Med miljømessig forsvarlig hogst har vi et stort potensial for å benytte ressursene til bærekraftige bygg. Trebasert Innovasjonsprogram er til for at bedrifter over hele landet kan søke støtte til utviklingsprosjekter med dette som formål.

Norsk trearkitektur profileres i Berlin
Som i fjor presenteres norsk trearkitektur på Grüne Woche. Arkitektbedriftene i Norge synliggjør sammen med treindustrien norsk trearkitektur i Berlin.

Den norske paviljongen har blitt oppgradert og utvidet. I år visualiseres den norske satsingen på tre, ved at en moderne trebro er et av de nye blikkfangene. Formålet er å synliggjøre norsk kompetanse på moderne trebruk, tredesign og trearkitektur. Satsingen skal bidra til å vise fram Norge som et miljøvennlig og moderne reisemål med attraktive arkitektoniske opplevelser – blant annet knyttet til moderne bruk av tre.

- Bli med oss og forny byggenæringen
Landbruks- og matdepartmentet vil fremme bruk av vårt eneste fornybare byggemateriale – tre. Økt bruk av tre i byggsektoren vil gi store positive ringvirkninger for hele landet. Vi vil bygge med naturens eget miljøvennlige råstoff, ha kortere transportvei og næringsutvikling i alle deler av Norge. Sitter din bedrift med tanker om utvikling i ny bruk av tre, så oppfordrer vi deg til å ta kontakt med Innovasjon Norges distriktskontorer, melder departementet.

Link til Trebasert Innovasjonsrogram