Underbetaling avdekket på E6-Fellesprosjektet

Skandia Betong AS er tatt i å underbetale utenlandske arbeidere på E6-utbyggingen i Stange, skriver Hamar Arbeiderblad. Dette kom frem i en stor revisjon revisjonsfirmaet Deloitte har kjørt.

Fellesprosjektet E6-Dovrebanen har kjørt alle entreprenører og underentreprenører gjennom en stor undersøkelse for å sjekke at alle overholder norske tariffestede bestemmelser i forhold til lønn og arbeidsvilkår. Revisjonen har avdekket at Skandia Betong AS, som er underentreprenør til Hæhre Entreprenør, har betalt utenlandske arbeidere under tariffestet norsk timelønn, skriver avisen.

Byggeindustrien er kjent med at det er foretatt en slik revisjon. Undersøkelsen skulle offentliggjøres senere denne måneden, men i og med at Hamar Arbeiderblad nå skriver om saken blir dette også referert på bygg.no.

Det spesielle er at det var på bakgrunn av Albert Kr. Hæhres sterke kritikk av utenlandske entreprenører og mistanke om sosial dumping at denne undersøkelsen ble satt i gang. Vi vet at Statens vegvesen på høyeste hold har tatt denne krikken svært alvorlig.

Den første entreprenøren som ble kontrollert på fellesprosjektet var nettopp Hæhre Entreprenør. Undersøkelsen er foretatt av revisjonsfirmaet Deloiite på vegne av Statens vegvesen og Jernbaneverket.

Prosjektleder for E6-utbyggingen Taale Stensbye i Statens vegvesen bekreftet overfor HA fredag ettermiddag at Skandia Betong AS er tatt i å bryte betingelsene.
Når feriepenger er trukket fra, har arbeiderne hatt 145 kroner i timen i lønn.
Etter tariffen til Norsk Arbeidsmandsforbund skulle de hatt 164 kroner.
Det er revisjonsfirmaet Deloitte som har avdekket dette på oppdrag fra Statens vegvesen og Jernbaneverket. Arbeiderne det er snakk om, får nå etterbetalt det de har fått for lite.

Vi vet at straks Hæhre fikk vite om dette ble alle alarmklokker satt på. Underentreprenøren fikk beskjed om øyeblikkelig å rydde opp. I denne prosessen har det vært et meget godt samarbeid mellom hovedentreprenøren og byggherreorganisasjonen på Fellesprosjektet. Prosjektleder Taale Stensby sier til Hamar Arbeiderblad at man lar underentreprenøren fortsette i prosjektet.

Byggeindustrien har fått en rekke henvendelser etter at Albert Kr. Hæhre gikk så sterkt ut. Alle entreprenører vi har snakket med er svært tilfreds med det kjøres slike revisjoner – og etter det vi forstår skal det kjøres flere slike undersøkelser både på dette prosjektet og andre tilsvarende prosjekter. Alle skal vite at man blir sett i kortene.

Les mer på nettsiden til Hamar Arbeiderblad: 

http://h-a.no/Nyheter/Nyheter/tabid/72/articleView/true/moduleid/194674/Default.aspx