Gründercamp for klima og miljø

100-års jubilanten Naturvernforbundet var oppdragsgiver for den regelmessige gründercampen på Sogn videregående skole. Oppgaven var å skape et miljøvennlig og energigjerrig kontorbygg som skal reflektere miljøvernorganisasjonens mål og visjoner.

Ungt Entreprenørskap Oslo står bak gründercampen på Sogn, og deltakere var elever både fra Bygg- og anleggsteknikk, og fra Design og Håndverk. Ut i fra en definert problemstilling skulle elevene i en idédugnad komme med innovative og gjennomførbare ideer.

I forbindelse med Naturvernforbundets 100-årsjubileum står et eget miljøhus høyt på ønskelisten. Men ikke et hvilket som helst hus. Kriteriene elevene fikk presentert var detaljerte og krevende; huset skulle ligge sentralt i Oslo, det skulle ha kontorplass til 100 personer, ha møterom og konferansesal. På gateplan var det ønske om en kafé eller utstillingssenter.

Fremtidsrettet
Det skulle også være et bygg for fremtiden, og være i tråd med organisasjonens filosofi. Det betyr miljøvennlige materialer, ikke utslipp av klimagasser, og huset skulle produsere mer energi enn det som brukes. Designmessig skulle huset reflektere Naturvernforbundet og gi en opplevelse av å være i naturen.

Arbeidsgruppene på opptil sju elever fikk god trening i teamarbeid, organisering og arbeidsfordeling i de to dagene gründercampen varte.

Smart plassering
Noen hadde tenkt nøye over plasseringen av kontorbygget i Oslo. Det var forslag om Aker brygge (ideelt for vindkraft), i Ekebergåsen (hugget inn i fjellet), og langs Akerselva, der vannturbiner kunne dreie huset i forhold til solfangernes plassering.

Grønn energi og passivhustenking var i fokus, og energikildene varierte fra geovarme, solenergi, vannturbiner til vindkraft.

Bevisstgjøring
– Jeg ble imponert, ikke minst av elevenes engasjement og interesse. Det er et enormt potensial når det gjelder å spare energi og å bruke miljøvennlige energi. Det er også viktig med bevisstgjøring på dette nivået, ikke minst med tanke på at disse elevene en gang skal ut og utføre byggeoppdragene som kommer. Derfor er dette viktig for oss å være med på, sa Audun Randen Johnson, energi- og klimarådgiver i naturvernforbundet.

Til slutt skulle oppgavene presenteres for en jury bestående av to faglærere på bygg og anleggsfag på Sogn, samt Randen Johnson. Forseggjorte modeller sto oppstilt, mens juryen fikk en innføring i tankemåte og valg av teknologi, materialer og løsninger.

Alle var jo egentlig vinnere, men det ble delt ut tre priser blant de sju bidragene. Beste modell, Lærernes pris og hovedvinneren Beste prosjekt og idé.

– Beste prosjekt og idé gikk til Dovre Bærekraftig Naturbygg, som hadde en rekke gode kvaliteter og smarte løsninger, sa Randen Johnson.

– Bygget bruker minst mulig energi, og kun den energien som er mest miljøvennlig. Det hadde solcellepaneler, det er brukt norske og kortreiste materialer og det gjenspeilet mye av det vi står for. Det var også gode løsninger for kollektiv transport, el-biler og for bruk av sykler. Jeg tar med meg modellen tilbake på jobb, så kan vi ha noe å strekke oss etter og drømme om i fremtiden, avsluttet Randen Johnson.