Indonesia trenger norsk kompetanse

Innen fornybar energi har norske selskaper verdensledende kompetanse, og dette trengs i Indonesia som bare bruker syv prosent av sitt potensiale.

Indonesia har enorme naturressurser, og mer enn 2,5 ganger større ressurser enn Norge når det kommer til vannkraft. Flere norske bedrifter som leverer både kompetanse og systemer innen fornybar energi er interessert i å entre markedet.

Norsk selskap gjør suksess
Et norsk selskap som gjør stor suksess er KF Fjellsikring, eiet av KF Gruppen og Tinfos, som tidlig var ute og startet prosesser i Indoneisa for over ti år siden. I slutten av 2012 inviterte INTPOW og Innovasjon Norge norske og indonesiske partnere til Jakarta for å diskutere muligheter for framtidig samarbeid innen fornybar energi.

Det var i forbindelse med det offisielle besøket til Kronprinsparet til Indonesia i slutten av 2012, at INTPOW og Innovasjon Norge arrangerte konferanse i Jakarta. Et av seminarene tok for seg vannkraft og fornybar energi, og mulig framtidig norsk eksport til et land som har utnyttet bare syv prosent av sitt potensial innen vannkraft.

- INTPOWs hovedfokus var å overbevise myndigheter og bedrifter i Indonesia om at det er lurt å utvikle vannkraft -og fornybar energimulighetene, og dette lyktes vi med, sier Geir Elsebutangen, direktør i INTPOW.

Tredje størst i Asia
Indonesia er rangert som det tredje største landet i Asia på vannkraft, med muligheter også innenfor vind, sol og termisk. Men dette potensialet blir ikke utnyttet, og Norge som verdensledende innen feltet kan bidra til løsninger som er både lønnsomme og miljøvennlige, slik at det vil være attraktivt for både indonesiske myndigheter og bedrifter å utforske feltet videre.

Mer enn 100 deltagere deltok på fornybar energiseminaret. 80 av disse var indonesiske næringslivsrepresentanter, noe som viser at det er en stor interesse både for å lære av og samarbeide med norske aktører. Ane Kismul, statssekretær i Olje – og energidepartementet åpnet seminaret med å vektlegge den viktige rollen vannkraft har hatt for utviklingen av Norge. Dette har bidratt til at Norge har en såpass høy fornybar energi andel, som også er en av verdens høyeste.

Kismul vektla også at fornybar energi på en klimavennlig måte dekker verdens økende energibehov.

- Indonesia har mye kull, og var tidligere en stor kulleksportør, men per i dag bruker de alt selv, og utforsker og bruker veldig lite av sine muligheter innenfor fornybar energi. Vårt fokus er å finne markeder og bedrifter rundt kjernen vannkraft og kraftoverføring, og forhåpentligvis finne frem til måter norske og indonesiske bedrifter kan samarbeide på, forteller Elsebutangen.

Over all forventning
Representantene fra næringslivet var svært fornøyde, og det ble ført gode dialoger mellom norske og indonesiske myndigheter og bedrifter.

- På møtet med viseministre fra både Energy and minerals departementet og Public Works departementet, fant vi gode fellesarenaer for dialog. De syntes det var spennende å ta tak i og skape et samarbeid rundt fornybar energi. Vi hadde også møter med viseenergiminister Rudi Rubiandini og handelsminister Gita Wirjawan, som begge viste, innsikt og interesse. Dette ser vi på som svært positiv, sier Elsebutangen.

Offisielt besøk til Manipi Hydropower Plant
Det norske privateide selskapet KF Fjellsikring, har vært til stede i Indonesia i ti år, og har fått på plass Manipi Hydro Power Plant, et 10 MW vannkraftverk på øya Sulawesi. Vannkraftverket vil være helt essensielt for videreutvikling av samfunnet som kan begrense utbygging eller fase ut kraftverk basert på fossilt brensel.

- Dette har tatt tid fra første idé til ferdigstillelse, men ikke utover det normale. En god dialog og inkludering av lokalbefolkningen samt myndigheter, har hele tide vært viktig. CSR har stått i fokus fra start og er fremdeles det under driften av anlegget, sier Tor Syverud, CEO i hovedeier TINFOS.

Kismul besøkte sammen med 20 norske næringslivsrepresentanter Manipi Hydropower Plant i Sulawesi. Da den norske delegasjonen kom på besøk, stilte indonesiske myndigheter med høyt offisielle representanter i tillegg til lokale myndigheter.

- Fornybar energi er framtiden – både vann, sol og vind. I Afrika er 7 prosent av potensialet innen vannkraft bygd ut – mot Norges nær 90. Vi må gripe mulighetene på den internasjonale arenaen. Vi håper at de gode dialogene vi fikk til i Indoneisa med lokale aktører vil resultere i samarbeid, avslutter Elsebutangen.