Alt er ikke svart hvitt

Vi har den siste tiden hatt en tildels amper debatt i Byggeindustrien og på bygg.no om ulike temaer i byggenæringen. Nå har det vært en særlig tøff debatt om entrepriseformer. Muligens aner vi en generasjonsforskjell i denne debatten.

Mange vil holde fast på det etablerte regelverket, mens andre er villig til å prøve nye former for samspill. Bruk den modellen som passer best, sier vi.

Uansett hvilken modell man sverger til, så må det være gjensidig respekt og forståelse mellom partene – og det må være forutsigbarhet.

Når det gjelder debatten, er vi opptatt av at man er konstruktiv og saklig. Man kan være uenig – og man kan mislike andres meninger, men uansett må man kunne respektere at det er ulike oppfatninger. Man trenger ikke å være komplett idiot til tross for at noen har en annen oppfatning.

På den annen side er det viktig at slike temaer blir debattert. Det er også viktig å spre kunnskap om de ulike entrepriseformene. Til mer man kan om regelverket til større sjanse er det for at en byggesak kan gå på skinner. Dessverre ser vi at alt for mange byggesaker havner i rettsapparatet nettopp på grunn av at noen av partene ikke har skjønt regler, standarder og kontrakter og hva som egentlig kreves.

Vi merker denne svart - hvit-diskusjonen også på andre områder. Innen anleggsbransjen er det nå en opphetet debatt om den norske tunnelmetoden. Enkelte mener at denne metoden nå skal kastes på havet og at man heller skal velge den europeiske modellen med å helstøpe alle tunneler. Her er det også grunn til å sette seg ned. Det kan være plass til begge deler – men det å begrave den norske metoden må være tilnærmet galskap.

Forhåpentligvis vil man kunne sette seg ned sammen for å diskutere hvilken løsning man skal velge i hvert enkelt tilfelle. Er fjellet så dårlig at man må helstøpe – så gjør det. Viss ikke viser all erfaring at den norske metoden er den mest lønnsomme og fornuftige.

Elllers er det viktig å lære av både egne og andres feil – og det er viktig å være søkende for å se om ting kan gjøres bedre. Har man den evnen får man utvikling.

Men for all del – stopp ikke diskusjonen. Vi er veldig opptatt av at denne debatten skal skje nettopp på bygg.no og i Byggeindustrien. Da når synspunktene ut til alle deler av byggenæringen.