Nasjonale turistveier gror igjen

- Det blir ikke mye utsikt igjen for turistene om ikke utmarksbeite intensiveres, sier forsker PhD ved Norsk institutt for skog og landskap, Anders Bryn. Vi er enig med forskeren. Dette rammer ikke bare de nasjonale turistveiene, men alle veier.

Snart kjører vi gjennom en sammenhengende ”grønn tunnel”. Norge gror igjen.

På den internasjonale landbruks- og matmessen Grüne Woche har Nasjonale turistveier blitt tatt opp i næringslivsdelegasjonen som et viktig knutepunkt for samarbeid mellom reiseliv, arkitektur, samferdsel og matprodusenter.

Forskeren ved Skog og Landskap trekker spesielt frem Atlanterhavsveien i Møre og Romsdal. Her kan så mye som 40 prosent av landskapet innen 50 meter fra veien gro igjen med skog. Tallene for Lofoten er på 35 prosent, sier Bryn.

Dessverre ser vi samme utvikling overalt. Etter vårt syn haster det med tiltak. Her kommer selvsagt bøndene og husdyra inn. Kanskje det er sau og geiter som kan redde utsikten?

I følge en forskningsrapport er utsikten langs mange av de 18 Nasjonale turistveiene betinget av slått, beiting og rydding knyttet til landbruk og produksjon av norsk melk, ost, lam og storfe. Her er det også enorme mengder ved.

Man trenger ikke å være forsker for å se at gjengroingen går svært raskt. Nils T Bjørke, leder i Norges Bondelag sier i forbindelse med næringslivsdelegasjonens møte under IGW i Berlin at hele prosjektet Nasjonale turistveier er avhengig at det fortsatt er et aktivt landbruk.