Redd furukjøkkenet med ny maling

Det gamle, umoderne furukjøkkenet kan få en svært moderne look med riktig verktøy og noen malingsstrøk.

Slik går du frem

- grundig vask
- perfekt underlag
- produkter fra samme malingsystem
- overhold tørketidene
- følg angitt forbruk per kvadratmeter

Behandling av kjøkkenskap, lister og tak:
- vask med husvask og skyll grundig
- jevne ut hakk og sår med sparkel for tre
- påfør Kvist- og sperregrunning i to strøk
- påfør Supreme Finish i to strøk (gjerne 40-glans på skap og lister, og 15-glans i tak)

Behandling av strukturtapet på vegg:
- vask med husvask og skyll grundig
- sparkle eventuelle hull etter bilder og lignende
- påfør Lady Wonderwall silkematt i to strøk

Slik fjernes siget

Maling som renner og stivner til skjemmende ujevnheter, kalles sig eller gardiner på fagspråk. Disse unngås best ved å ikke legge på for mye maling av gangen.

Er du allikevel uheldig og får sig i den malte flaten, bør du ikke prøve å male det vekk. La heller malingen tørke over natten, og puss deretter ujevnheten vekk, før du maler et strøk til.

Farlig fingerfett:
Enkelte malinger med akrylbase kan løses opp av fett som naturlig finnes på hendene våre. Det kan føre med seg at flaten blir klebrig etter en tids bruk, og må skrapes vekk. Mest utsatt er der vi hyppig tar i flaten, slik som trappegelendere, dører, skapdører og stolrygger.

Bra farger for tak:
Det er kombinasjonen riktig vegg- og takfarge som gir det beste resultatet. Mange velger rent hvitt når taket skal males, men enkelte ganger er det bedre med en forsiktig fargedreining mot det varme, andre ganger mot det kalde. Jotun anbefaler følgende:

1001 Egghvit
8282 Hvit Pepper
1622 Refleksjon
1024 Tidløs
9904 Skumring
471 Lys Antikk

Fornying av kjøkkenet trenger ikke å koste mange tusen kroner i nye skap. Du kommer langt med et par bokser maling, riktig verktøy og en ny benkeplate.

Fullt fungerende kjøkkener havner helt unødvendig på skraphaugen, fordi vi ønsker å sette et personlig preg på den nye boligen eller bare får lyst til å pusse opp hjemme. Den som vil være mer miljøbevisst, eller har et begrenset budsjett kan komme like langt med å male skrog og fronter, samt å bytte benkeplate.

Det er slett ikke nødvendig å levere inn frontene til et lakkeringsverksted – med moderne oljemalinger og gode verktøy kan vi lage et tilnærmet sprøytelakkert resultat selv!

Lyst og moderne
Et godt og varig resultat forutsetter dog at maling med riktige egenskaper benyttes og at forarbeidet gjøres grundig.

Kjøkkenet i et hus i Larvik var modent for oppussing, det var mørkt med gulnede furufronter og en laminert benkeplate. Himlingens mørke panel la effektivt lokk på rommet.

Eierne bestemte seg for å pusse opp, men valgte å male istedenfor å bytte ut hele innredningen. Resultatet ble et moderne, lyst og trivelig rom.

Blankt eller halvblankt
Kjøkkeninnredningen ble malt med halvblank Lady Supreme Finish i fargen Kalk. Veggene fikk to strøk silkematt Lady Wonderwall i fargen Lys Antikk. Gulvets opprinnelige 3-stavs eikeparkett er beholdt, mens tak og lister ble malt Egghvitt med Lady Supreme Finish.

Kjøkkeninnredninger utsettes for hard medfart, og det finnes i dag malinger i alle glansgrader som tåler høyt slitasje og hyppig rengjøring. Rengjøringskluten kan dog gli litt lettere over en blank eller halvblank flate, og det er ofte det foretrukne valget.

Må rengjøres før maling
- Spesielt på kjøkkenet er det viktig å vaske grundig rent med egnede vaskemidler. Det er viktig å få fjernet alt gammelt fett og smuss, før flaten grunnes og hakk og merker sparkles over. Ved å være nøye med grunnarbeidet får malingen et godt underlag å hefte til, sier Barbro T. Volleng i malingleverandøren Jotun.

Grunning og toppstrøksmaling bør komme fra samme malingsystem for at vi skal være sikre på at produktene fungerer godt sammen over tid.

Tåler fett
En kvalitetsmaling for kjøkkeninnredninger er lett å stryke ut uten at den renner. Den malte flaten må være meget motstandsdyktig overfor både fingerfett og stekefett. Den skal bli hard og fast slik at gjenstander ikke setter seg fast, og den må tåle regelmessig rengjøring med våre vanlige rengjøringsmidler.

Lady Supreme Finish er spesielt beregnet på detaljer og har god kantdekk, noe som også er viktig ved maling av skap og fronter på et kjøkken. Utflyten er meget fin, slik at overflaten ser tilnærmet sprøytemalt ut, helt uten penselstriper.

Godt verktøy
Allikevel tørker malingen ganske raskt, og det kan være lurt å sette ned temperaturen i rommet før maling slik at åpentiden maksimeres.

- Riktig verktøy betyr mye for finishen. Påfør malingen med en mikrofiberrull for glatte flater overalt der rullen kommer til. Bruk en etterstryker for å fjerne rullemønsteret, samt en mindre pensel for detaljarbeid og der rullen ikke kommer til.

Å bruke noen ekstra kroner på kvalitetsverktøy er en investering som betaler seg raskt. Arbeidet går raskere og resultatet blir penere.

- Riktig påføringsmetode kombinert med gode verktøy, vil gjøre at selv den uvante gjør-det-selv-maleren kan få til et perfekt resultat, anbefaler Barbro Volleng.