Senterpartiet splittet om Lofoten

Senterpartiet er splittet i synet på om de vil ha en forsiktig åpning av oljeområder utenfor Lofoten i tråd med ønsket til oljeminister Ola Borten Moe.

Flertallet i programkomiteen i Senterpartiet går inn for at det kan startes oljevirksomhet i de allerede formelt åpnede områdene i Nordland 6, som ligger sørvest for Lofoten, melder Avisenes Nyhetsbyrå (ANB). Disse områdene ble åpnet allerede i 1994, men ble midlertidig stengt av Stoltenberg I-regjeringen i 2001.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) går inn for en forsiktig letevirksomhet utenfor Lofoten og Vesterålen allerede i år, men bare i områder som allerede er åpnet, altså Nordland 6.

– Komiteen er delt. Sju vil ha denne lille åpningen, mens fem sier at gjeldende politikk skal fortsette på dette området, sier Sp-nestleder Trygve Slagsvold Vedum til ANB.

Han er leder av komiteen og er her med på mindretallets side.

– Vi må regne med en åpen debatt om denne saken helt fram til og med landsmøtet vårt i april, sier Vedum.

Han understreker at det ellers er bred enighet om å holde igjen på oljevirksomhet i disse omstridte områdene.

– Men vi deler oss altså i spørsmålet om Nordland 6, og her får olje- og energiminister Ola Borten Moe altså støtte fra flertallet, sier Vedum som selv er landbruksminister i regjeringen.