Kulda fører til økte strømpriser

Det kalde været fører til økt strømforbruk, og prisene går opp så lenge kulda varer.

Onsdag kom spotrisen på strøm opp i rundt 47 – 48 øre per kilowattime (kWh) i hele landet unntatt i Nord-Norge. Der ligger den rundt 10 øre lavere. Årsaken er at Nord-Norge er fritatt for moms.

I løpet av en ukes tid har prisen gått opp med rundt 10 øre. I tillegg til strømpris betaler forbrukerne også nettleie og avgifter. Denne ligger gjerne oppunder 40 øre, slik at prisen vi betaler for å bruke 1.000 watt i en time (1 kWh) nå ligger mellom 80 og 90 øre.

Gradene avgjør
De som har spotpris – og det er nå rundt to tredeler av strømkundene – betaler et månedlig gjennomsnitt. De første dagene i januar var det mildere, og strømprisen lå lavere. Dersom kulda gir seg og det kommer en ny mildværsperiode, kan derfor prisen for januar måned bli lavere enn det nå ser ut til.

Uansett kan strømkundene glede seg over at prisen er lavere enn vinteren 2011. Da endte januarprisen på strøm på over 70 øre per kWh i det meste av landet. Den totale prisen med nettleie og avgifter kom godt over 1 krone.

Eksporterer mer strøm
I forrige uke økte strømforbruket i Norge med vel 10 prosent, melder Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE). Inneværende uke øker forbruket trolig enda mer, ettersom det er nå vi har hatt de kaldeste dagene.

Samtidig har norske krafteksportører funnet ut at prisene er såpass høye at det lønner seg å bruke mer av vannet i magasinene for å eksportere strøm. I uke to var Norge nettoeksportør av 268 millioner kilowattimer (GWh).

Mindre vann
Ved utgangen av forrige uke var fyllingsgraden 65,8 prosent i magasinene. I løpet av uken gikk fyllingsgraden ned med 3 prosentpoeng, melder NVE. Uken før var nedgangen bare på 1,6 prosentpoeng.

Gjennomsnittlig fyllingsgrad på tilsvarende tidspunkt i årene 1990-2012 var 66,7 prosent, mens maksimum var 75,6 prosent.

Rekordproduksjon denne uka
Strømforbruket har vært høyt inneværende uke, men ikke rekordhøyt. Derimot ble det onsdag morgen mellom sju og åtte satt ny rekord i produksjon av strøm i Norge, opplyser Statnett.

I løpet av denne timen ble det produsert over 26 millioner kilowattimer (GWh).

For å sette det i perspektiv, tilsvarer dette at hver eneste innbygger i landet kunne sette på i overkant av fem 1000-watts panelovner på full styrke i løpet av denne timen.