20 milliarder satses på Sotra-utbygging

Nærmere 20 milliarder kroner skal investeres i byutvikling på øya Sotra utenfor Bergen de nærmeste 10 årene.

Totalt er det planlagt nærmere 6000 nye boliger og omlag 500.000 kvadratmeter næringsareal i Sotra Kystby på Straume i Fjell kommune for å avlaste Bergen. Bak står Sartor Holding som sammen med Olav Thon Gruppen eier Sartor Storsenter, melder Dagens Næringsliv.

Et sentralt element i utbyggingen er byggingen av et gigantisk parkeringsanlegg i fjell med plass til 1500 biler under det nye by-sentrumet

Det pågår en arkitektkonkurranse om utformingen av sentrum i Sotra Kystby med et signalbygg på 13 etasjer samt andre nabobygg. Etter at 29 arkitekt/rådgiver-grupperinger fra inn- og utland har deltatt i konkurranse om utformingen, gikk fire utvalgte team til finalen. Vinneren vil bli offentliggjort 22. februar.

Etter utbyggingen vil Sartor Storsenter bli blant landets aller største med et areal på om lag 100.000 kvadratmeter inneholdende rundt 150 butikker og serveringssteder. Utbyggingen er planlagt ferdig i 2016.

DN kan videre melde at en utbygging av boliger på Bildøy utgjør andre fase i utviklingen av Sotra Kystby. Her vil om lag 3500 av de totalt planlagte 6000 nye boligene ligge.

Blant boligbyggerne finner vi Liegruppen som skal bygge ut Nordre Bildøy og noen områder i sentrum av Sotra Kystby. Veidekke Eiendom står bak Straume Sjøfront ved Straumssundet hvor det er planlagt 250 boliger og båthavn.

På Straumsfjellet bygger konstellasjonen Obos/Brødrene Ulveseth ut Panorama med 210 leiligheter. Senere i år ferdigstilles 51 leiligheter i Sartor-gården som Stor Bergen Boligbyggelag og Altus Eiendom står bak.

Ordfører Eli Berland (H) i Fjell kommune uttaler til DN at grunnlaget for byutviklingen på Sotra er sterk befolkningsvekst som følge av et meget ekspansivt næringsliv og sterk tilflytting fra Bergen.