Vettløs kjøring

De første redningsmannskapene som kom til stede ved den store ulykken i Sør-Sverige, trodde de var kommet inn i en krigssone. De ble møtt med et grufullt syn. Om kring 100 store og små biler lå sammentrykket i et eneste kaos. En person døde i ulykken og mange ble skadet.

Og årsaken synes klar. Bilførerne holdt alt for stor fart og bilene kjørte alt for tett under håpløse forhold. Det var tett tåke og det var enormt glatt. Når det først gikk galt – fortsatte ulykken med en dominoeffekt når nye biler kom kjørende inn i kaoset i full fart. Da ble det bråstopp.

– Mange lastebilsjåfører, også i Norge, tar ikke hensyn til værforholdene, sier UP-sjef Runar Karlsen til Aftenposten.

Værforholdene i området var svært dårlige da ulykken skjedde, med 13 kuldegrader, tett tåke og såpeglatte veier. Likevel var farten svært høy, ifølge øyenvitner.

Sikten skal ha vært nede i 10-15 meter da redningstjenesten ankom ulykkesstedet, ifølge svenske medier.

Runar Karlsen, som leder Utrykningspolitiet (UP), mener at ulykken også kunne skjedd i Norge. Vi er enig med han. Vi har dessverre sett mye farlig kjøring også her i landet – ikke minst av dem som kjører store tunge trailere. Mange tungtransportsjåfører synes ikke å vite hvilken drapsmaskin de styrer.

Selvsagt er det også mye livsfarlig kjøring hos privatbilister. Når man opplever en slik ulykke som den vi nå har sett i Sverige, ser vi hvilke dramatiske utslag en slik ulykke kan få.