- Ønsker standardkontrakter og mer innovasjon

RIFs administrerende direktør Liv Kari Skudal Hansteen var en av innlederne på Samferdselsskolens samling i Asker tirsdag. - Vi ønsker mer fokus på innovasjon i bransjen, og at offentlige oppdragsgivere skal bruke standardkontraktene, var hennes budskap.

Fakta:

Samferdselsskolen er veg- og banesektorens felles etterutdanningssatsing som skal øke forståelse, kommunikasjon og samhandling på tvers av aktører og faser. Statens vegvesen, Jernbaneverket,  RIF, EBA og MEF er initiativtakere til skolen.  

RIF-sjefen kom med både ros og en ønskeliste for samarbeidet mellom Statens vegvesen og rådgiverbransjen.

- En undersøkelse utført på oppdrag av Policyutvalget av Arbeidsforskningsinstituttet om samhandling mellom SVV og bygg- og anleggsnæringen viser at samarbeidet er preget av gjennomsiktighet, tillit og respekt. Men rådgiverne ønsker forutsigbarhet i prosessene, slik at vi vet hva vi konkurrerer om, sa Skudal Hansteen til deltakerne på Samferdselsskolens samling.

Når det gjelder kontrakter, ønsker rådgiverbransjen at oppdragsgiverne skal holde seg til fremforhandlede og balanserte standardkontrakter:

- Allerede i 2009 var Fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys ute og sa påpekte ovenfor alle offentlige oppdragsgivere at “Der det finnes framforhandlede og balanserte kontraktstandarder skal disse som en hovedregel benyttes”. Å bruke standardkontrakter er både en fordel for oppdragsgiver og leverandør fordi det sikrer forutsigbarhet, sa Skudal Hansteen.

Skudal Hansteen ønsket også et sterkere fokus på innovasjon i bygg- og anleggsbransjen, og påpekte at offentlige anskaffelser er et ypperlig utgangspunkt for innovasjon og utvikling:

- Tall fra OECD viser at det er betydelig mulighet til øke innovasjonen gjennom at offentlig sektor i større grad etterspør innovative løsninger. Vår anbefaling er at offentlige innkjøpere bør ha incentiver for å tenke innovasjon når de anskaffer. Et godt eksempel er Norconsult, som gjennom å kjøre innovative prosesser med Statens vegvesen klarte å finne løsninger som ga besparelser på rundt 100 millioner kroner på Riksveg 546 Vågsbygdveien, uttalte hun.