Betydelig snøskredfare i Troms

Fra mandag er NVE igjen i gang med skredvarsler for hele landet. Skredfaren regnes som betydelig i Lyngsalpene, Tamokdalen og Bardu i Troms.

Varslene blir oppdatert fire ganger per uke, og alle som har observasjoner, kan selv melde ifra.

Olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp) fikk æren av å trykke på knappen som sørget for at vinterens første varsel ble sendt ut fra Norges vassdrags- og energidirektorat mandag.

– Vi har hver og en av oss et ansvar for egen sikkerhet når vi ferdes ute i naturen. Snøskredvarslingen på varsom.no vil gi folk god og oppdatert informasjon om snøskredfaren i områdene de bor og ferdes. Vi har dermed fått et godt redskap for å planlegge både skiturer og andre turer, og det blir enklere å ta ansvar for egen og andres sikkerhet, sier statsråden.

For mobil

NVE er ansvarlig for varslene, og tjenesten drives sammen med Statens vegvesen, Jernbaneverket, Meteorologisk institutt og Norges Geotekniske Institutt.

– Varsom.no er bygget for å kunne leses på mobil. Det gir publikum enkel tilgang til varslene, og du vil også finne råd om hvordan du skal forholde deg til de ulike faregradene, sier vassdrags- og energidirektør Per Sanderud.

Via verktøyet RegObs kan folk som ferdes ute, selv legge inn sine observasjoner. Verktøyet finnes som app både i App Store og Google Play.

Faregrad tre

I det første varslet på nettsiden varsom.no har tre områder fått faregrad tre av fire, noe som indikerer betydelig skredfare. Det gjelder Lyngsalpene, Tamokdalen og Bardu, alle i Troms.

Snøskred har allerede krevd to menneskeliv i vinter. Julaften døde en 42-årig nordmann i et skred i Hemsedal i Buskerud, mens en mannlig svensk isklatrer på 32 år mistet livet i et skred i samme område 3. januar. (©NTB)