Sikrer bredbånd på byggeplassen

Det kan enkelte steder være en utfordring å få etablert gode internettlinjer på prosjektkontoret. Flere selskaper ønsker å bistå byggenæringen i dette arbeidet.

Det kan være av kritisk verdi å være på nett fra dag én på et nytt prosjektområde.

– E-posttrafikk med plantegninger, prosjektrapporter og lignende står i kø allerede før første gravemaskin har satt tennene i bakken. Alarmanlegg, overvåkningskameraer trenger linje, ansatte trenger internettforbindelse, boligbrakkene trenger nett for å kommunisere med omverden og så videre, forteller Günther Schnell, løsningsarkitekt bedrift i selskapet Direct Connect.

Vestby-selskapet har de senere årene satset tungt bygg- og anleggsbransjen med sitt radiobaserte bredbåndsnett.

– Kort forklart leverer Direct Connect bredbånd via 5G-radiokommunikasjon, punkt til punkt opp til 200 megabit. En typisk anleggsplass benytter imellom 25, 50 og 100 megabitlinje, litt avhengig av antall beboere på riggen i tillegg til administrasjonsbygget. Mobilt bredbånd holder ikke her, mener Schnell.

– I tillegg levere vi en områdespesifikk wifi-hotspot-løsning bundlet i linjeleveransen for bygg- og anleggsbransjen med Hotspot Shape-IT linje, legger Schnell til. Han mener dette faser ut behovet for kabling av bredbånd inn i byggene.

Produktene for bygg- og anleggsbransjen er laget slik at løsningene kan stå klar for alle instanser så snart det er strøm tilgjengelig på byggeplassen.

– Vi har 1500 sendepunkter i Norge og dekker en stor del av norgeskartet. Vi kan også levere kablet bredbånd på lik linje som de store aktørene, med samme dekningsgrad, men da med wifi-sone som tjeneste på lokasjon, fortsetter Günther.

– På de steder hvor det ikke er dekning setter vi opp vår toveis-kommuniserende parabol/satellittløsning. Denne leverer opp til 18 megabit og er et fullgodt alternativ der det ikke finnes noe annen infrastruktur enn strøm, sier Günther.

Selskapet har i dag oppdrag for blant annet Statens vegvesen, Veidekke og NCC.