Jernverk på Nordmøre?

SIVA, Höganäs og LKAB går sammen i et utviklingsselskap som skal jobbe for å realisere jernverket Ironman ønsker å etablere på Tjeldbergodden på Nordmøre.

Det er svenske Höganäs og LKAB som står bak planene om jernverket Ironman. SIVAs rolle er å fremme industriell vekst og utvikling i Norge. SIVA har uttrykt vilje til å investere i den nødvendige infrastrukturen for fabrikken, samt utrede mulighetene for å mobilisere potensielle investorer og strategiske partnere fra norsk side.

Ironman Development AS skal først og fremst være et verktøy for interessehaverne Höganäs, LKAB og SIVA for å sikre at behandlingen av prosjektet Ironman frem til endelig beslutning om realisering ivaretas på en profesjonell og kontinuerlig måte.
– Nå går vi sammen med svenskene i et utviklingsselskap, som blir etablert over nyttår. Selskapet skal jobbe videre med å kartlegge alle forutsetninger, som avtaler om leveranser og tillatelser, forteller Tor Bjøru (bildet), direktør for miljøteknologi i SIVA.

Det siste året har SIVA jobbet med å få på plass en norskbasert, industriell partner i Ironman-prosjektet. Ironman er et stort industriprosjekt, som målt i årstonn vil være over fire ganger større enn aluminiumsfabrikken på Sunndalsøra.


Ironman er basert på jernmalm fra Kiruna, og vil bruke naturgass i produksjonen. Dette vil redusere CO2-utslippene med over 60 prosent sammenlignet med tradisjonell jernproduksjon i kullbaserte masovner.

Det har vist seg svært vanskelig å finne norske industrielle medeiere. SIVA etterlyser større industriell interesse fra de som trenger råstoff til stålproduksjon.
– Selv om det har vært utfordrende å finne en norsk industripartner så jobber tida for oss. Det blir mer og mer behov for produktet, sier Bjøru, som er glad for at utviklingsselskapet kommer på plass:
– Det blir mer trøkk på arbeidet nå, og vi jobber fortsatt hardt for prosjektet. Tidligere har vi jobbet hver på vår kant, nå blir det mer kontinuerlig jobbing gjennom selskapet, avslutter Tor Bjøru.

En realisering av Ironman vil kunne bidra til 100-120 arbeidsplasser på Tjeldbergodden. Den totale investeringen ligger mellom 5-6 milliarder kroner.