Aventa med ny solfanger-linje

Solenergibedriften Aventa AS har investert betydelige midler i ny ”state of the art”-produksjonslinje for solfangere.

Anlegget er laget av produsenten FILL i Østerrike, en av verdens ledende leverandører av komplette produksjonslinjer til ulike industrivirksomheter. Produksjonsanlegget automatiserer store deler av produksjonsprosessen for Aventa, sikrer høy og jevn kvalitet og sørger for en årlig kapasitet på 40 000 kvadratmeter solfangere på ett skift. Innovasjon Norge har bidratt med lån til investeringen.

Arbeidet med å ta fram produksjonslinjen har vært en krevende prosess. To år har gått siden den første designfasen var gjennomført og til anlegget nå kjøres i gang i produksjons-lokalene i Holmestrand. Maskinen helautomatiserer den mest krevende delen av solfangerproduksjonen, sammenføyning av endekanaler og absorbatorplater (solfangerens aktive kjerne). Dette gjøres med en infrarød sveisemetode, og hele prosessen tar ikke lenger tid en drøyt 2 minutter per solfanger. Produksjonskapasiteten øker med dette dramatisk, på ett skift vil det være mulig å produsere 40 000 kvadratmeter solfanger per år. Aventa har investert store midler i det nye produksjonsanlegget. I tillegg har Innovasjon Norge bidratt med et solid lån.

- Det var nødvendig for oss å øke produksjonshastigheten, samtidig som det var viktig å tilbakelegge stadiet med manuelle prosesser og den risiko for produksjonsfeil som ligger i det. Ved å velge en av de aller beste leverandørene av produksjonslinjer som samarbeidspartner, opplever vi å ha fått en svært effektiv produksjonsprosess og stor trygghet for at produktene som lages til enhver tid er 100 prosent, sier daglig leder i Aventa John Rekstad

Produsenten FILL karakteriserer utviklingen og byggingen av Aventas produksjonslinje som pionerarbeid.

- Prosessen med å forene støpte endekanaler og store ekstruderte absorbatorplater i høytemperatur termoplast representerte betydelig utfordringer. Kravet til presisjon var svært høyt og overgangene måtte være sømløse. Valget av infrarød sveisemetode er banebrytende og har bidratt til en innovativ produksjonslinje for Aventas unike produkt, sier Dipl—Ing. Jörg Vetter hos FILL.

Selv om FILL har hatt en rekke oppdrag for virksomheter knyttet til fornybar energi, er samarbeidet med Aventa det første møtet med termisk solenergi.

- Dette solfangerprosjektet reflekterer på alle måter vår bedriftsstrategi – verdiorientert lederskap og langsiktige bærekraftige løsninger. Vår eier og administrerende direktør, Andreas Fill, har lansert ideen om ikke bare å levere produksjonsutstyr til Aventa, men også å installere Aventas solfangere på taket eller på den sørvendte fasaden av vårt produksjonsanlegg i Gurten, sier Vetter.