Bred støtte til LO-krav om tariffestet pensjon

Arbeidstakerorganisasjonene Unio, YS og Akademikerne stiller seg bak LO-leder Roar Flåthens krav om å tariffeste pensjonsavtalene i privat sektor.

– Det ligger jo i ryggmargen til fagforeningene at vi ønsker å tariffeste det som er viktig. Og pensjon er viktig, sier Unio-leder Anders Folkestad.

– Vi har eksempler på avtaler der pensjon er avtalefestet mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, og det er vi sterke tilhengere av, sier Akademikernes leder Knut Aarbakke.

– Pensjon bør inn i avtaleverket. Det mente vi da man innfødte obligatorisk tjenestepensjon for noen år siden, og det mener vi fortsatt, sier YS-leder Tore Eugen Kvalheim.

Enklere krav
LO-leder Roar Flåthen sa tidligere denne uken at Banklovkommisjonens utredning som ble lagt fram mandag, med forslag til hvordan private tjenestepensjoner kan tilpasses den nye folketrygden, ville gjøre det enklere å løfte tjenestepensjon inn i tariffoppgjørene igjen.

Målet er at alle arbeidstakere i privat sektor skal ha en pensjon på 66 prosent av lønna, slik ordningen er for offentlig ansatte, sa Flåthen til DN.

LO-kongressen til våren kan fatte vedtak som gjør at tariffoppgjøret neste år blir et pensjonsoppgjør, ifølge LO-lederen.

Samlet bak
Folkestad sier at det er flere gode grunner til å få pensjon inn i tariffavtalene.

– Det vil hindre arbeidsgiverne i ensidig å endre avtalenes form og innhold. Forslaget fra LO-lederen er absolutt noe vi støtter, selv om Unio ikke har så mange medlemmer i den tradisjonelle industrien. Men på andre områder opplever vi det som en utfordring, og jeg tror at hele fagbevegelsen stiller seg bak et krav om tariffesting, sier Folkestad.

Blir hovedsak
Akademikernes leder Aarbakke sier at det ikke er naturlig for hovedsammenslutningen å inngå noen sentral avtale med NHO, men at det i deres familie er mer aktuelt med forbundsvise avtaler.

At pensjon blir en hovedsak i oppgjøret neste år, er det ikke tvil om, så lenge LO krever det, legger han til.

Kvalheim sier at YS har fått rett i sine antakelser om at mange bedrifter ville legge seg på laveste innskuddsnivå (2 prosent av lønn), men at det er klare forskjeller.

– Vi mener nivåene må høyere for å sikre gode tjenestepensjoner også i privat sektor, sier han.