Gjør noe med bygningsmassen

Norsk olje- og kraftindustri er meget konkurransedyktig, mener Maria van der Hoeven som er sjef for OECD-landenes felles energibyrå, IEA. I følge E24 gir hun en utfordring til de norske myndighetene, nemlig at Norge må forbedre bygningsmassen i landet slik at el-forbruket kan nærme seg snittet i Europa.

Dette har vi sagt lenge, men vi har ikke merket noen særlig respons – spesielt ikke i NVE og Olje- og Energidirektoratet. Ja, selv statsministeren synes vi er lunken i denne saken. På NHO-konferansen var det IEA-sjefen som etterfulgte statsministeren på talerstolen.

Norge er i dag en betydelig leverandør av olje og gass. Norge er verdens nest største eksportør av gass til Europa. Konkurransen er stor – og det kommer nye aktører på banen. Skifergass øker sterkt, men IEA-sjefen er ikke redd for at Norge skal tape inntekter fra olje og gass så langt man kan se. I tillegg har vi også el-produksjonen.

Vi mener at hadde vi gjort noe for å isolere de norske bygningene bedre, ville strømforbruket gått ned i Norge. Da kunne vi solgt langt mer ren strøm til utlandet – og det hadde betydd større inntekter. Det å investere i den norske bygningsmassen er derfor gull verdt.

Men skal det skje må vi få en langt mer offensiv holdning blant de politikerne som styrer landet. Nå blir det mest festtaler. Spenningsnivået må øke.