KrF kan stille ultimatum om oljeboring i Lofoten

Kristelig Folkeparti har stilt ultimatum om hjemfallsretten og kan ende opp med å bli det eneste partiet på Stortinget som åpent nekter å sitte i en regjering som ønsker oljeboring i Lofoten.

– KrF kan ikke sitte i en regjering som åpner for oljeboring i Lofoten, Vesterålen og Senja, sier partiets energipolitiske talsmann, Kjell Ingolf Ropstad til Klassekampen.

Han sier han vil kjempe en hard kamp for at et Lofoten-ultimatum blir vedtatt på landsmøtet i april.

Etter at SV tidligere denne uka avviste å gjøre det samme, kan KrF ende opp som det eneste partiet som åpent sier de ikke ønsker å sitte i en regjering som støtter oljeboring i Lofoten.

Ropstad tror imidlertid Høyre kan bli presset til å snu i synet på oljeboring i de omstridte områdene i nord, etter at partiet nylig har snudd i sitt syn på salg av norske fossefall.

– Et sterkt sentrum er helt avgjørende for å påvirke Høyre, og jeg tror Høyre har forståelse for både vårt og Venstres syn i denne saken. Det er veldig realistisk at en regjering bestående av Høyre, KrF og Venstre kan få til dette, sier han.

Heller ikke Venstre ønsker imidlertid å snakke om noe ultimatum.

Selv om KrF har et vedtak som gjør Frp til en lite sannsynlig regjeringspartner, sier Ropstad at han tror Siv Jensens parti kan være villig til å forhandle med KrF om denne saken. (©NTB)