Rekordmange konsesjoner i 2012

NVE behandlet i 2012 konsesjonssaker som kan gi totalt 4,42 TWh ny produksjon. Det ble også gitt et stort antall nettkonsesjoner som vil bidra til økt leveringssikkerhet og muligheter for tilknytning av fornybar energi.

Av de 4,42 TWh ga NVE konsesjoner for 3,58 TWh ny kraftproduksjon. I tillegg ble det sendt innstillinger til Olje- og energidepartementet (OED) om ytterligere 655 GWh og fattet vedtak om konsesjonsfritak for 187 GWh. Til sammen tilsvarer det elektrisitetsbruken til omlag 221 000 husstander, melder NVE i en pressemelding.

- NVE har høy prioritet på konsesjonsbehandling og de behandlede konsesjonssakene vil gi et viktig bidrag for å nå fornybar- og klimamålene. Vi er fornøyd med at NVE på ett år har behandlet 4,42 TWh, som utgjør en tredjedel av forpliktelsene i det norsk-svenske elsertifikatsamarbeidet, sier vassdrags- og energidirektør Per Sanderud.

Vindkraft
NVE ga 12 konsesjoner til vindkraftverk i 2012. Anleggene som fikk konsesjon kan gi en mulig kraftproduksjon på 3 TWh. 11 av konsesjonene er påklaget til OED.

Vannkraft
NVE la i fjor til rette for 1,42 TWh med ny vannkraft. Det ble gjort vedtak om opprustinger og sendt innstillinger til OED på større vannkraft på 748 GWh. Når det gjelder småkraft ble det behandlet 118 søknader – en nærmest fordobling fra året før, da antallet var på 63. Av småkraftsøknadene fikk 60 konsesjoner på til sammen 583 GWh. I tillegg ble det fattet vedtak om konsesjonsfritak for 39 små vannkraftverk på 93 GWh.

Til sammenligning ble det i 2011 lagt til rette for 0,75 TWh vindkraft og 1 TWh ny vannkraft.

Antall behandlede småkraftsaker.

Nett
Det ble også behandlet rekordmange nettkonsesjoner i 2012. Totalt ble det gitt konsesjon til 1350 km nett. Av dette er 850 km sentralnett, 330 km regionalnett og 170 km nett knyttet til elektrifisering av oljeinstallasjoner. De største sakene var Ofoten–Balsfjord–Hammerfest, Rød–Bamble, Storheia–Trollheim og spenningsoppgradering Namsos–Klæbu. De tre førstnevnte er påklaget til OED. Nettkonsesjonene er viktige tiltak for å styrke leveringssikkerheten og legge til rette for et robust framtidig nett.

Totalt ble det gitt 132 anleggskonsesjoner til nett og transformatorstasjoner med tilhørende installasjoner.