Stoltenberg: Private tar kraftkronene med Høyres politikk

Fritt salg av kraft til Europa vil føre til høyere priser for norske forbrukere og bedrifter, advarer Jens Stoltenberg (Ap).

Statsministeren hevder dessuten overfor NTB at Høyres ønske om å la aktører bygge overføringskabler til kontinentet, vil kanalisere inntektene fra krafteksporten bort fra forbrukerne og mot kabeleierne.

– I dag er det Statnett som eier kablene, og som bruker inntektene fra krafteksporten til å redusere nettleien. Hvis private slipper til, slik Høyre ønsker, vil inntektene tilfalle dem og føre til enda høyere priser for forbrukerne, sier Stoltenberg.

Da han talte til årskonferansen til Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), vendte han tommelen ned for det han kalte «frislepp av krafteksporten». Riktignok kommer Norge etter alt å dømme til å sitte med et stort overskudd av fornybar energi i tiårene som kommer, og mye av dette skal selges ut av landet, men statsministeren advarer mot å åpne slusene på vidt gap.

Advarer mot frislepp
– Jeg advarer mot de nyfrelstes tro på et frislepp av krafteksport. Jeg har inntrykk av at noen mener at jo mer krafthandel med utlandet, jo bedre. Det er feil. Vi må gjøre det på en balansert måte, sier han.

NHO-direktør Kristin Skogen Lund har tatt til orde for stor utbygging av overføringskapasitet til Europa, slik at et stort, ventet kraftoverskudd kan skape store inntekter når fornybarutbyggingen tar fart. Hun ser for seg at Norge kan eksportere vannkraft når etterspørselen ute er størst, og importere vind- og solkraft når europeerne må selge billig fordi de ikke klarer å bruke all kraften selv.

Statsministeren mener imidlertid at prisene vil skyte i været med en slik strategi, ikke minst i lengre perioder med underskudd på kraft, for eksempel hvis Tyskland stenger ned atomkraftverkene. Det vil riktignok føre til større inntekter for leverandørene, bekrefter han, men også høyere priser for forbrukerne og kraftintensiv industri.

– Men vi snakker ikke om krafthandel eller ikke. Vi har allerede betydelig krafteksport, og har fattet vedtak som kommer til å bety en kapasitetsøkning på 50 prosent. Men vi må gå skrittvis fram, sier han.

– Ingen sier frislipp
Høyre-leder Erna Solberg er oppgitt over inntrykket hun opplever at statsministeren forsøker å skape ved å snakke om frislipp. Hun hevder Høyre aldri har tatt til orde for noe frislipp, slik Stoltenberg framstiller det.

– Ingen snakker om frislipp. Men hvis vi skal klare å realisere fornybarpotensialet vårt, må det bygges større overføringskapasitet. Høyre mener det er fornuftig å ikke legge all risikoen for utbyggingen på staten igjennom Statnett, men la private investorer være med og finansiere den, sier Solberg til NTB.

Hun hevder også å ha støtte i «en undersøkelse som arbeidslivsorganisasjoner som LO har vært med på å finansiere». Undersøkelsen gir ikke støtte til antakelsen om at økt eksport vil føre til høyere kraftpriser.

Det synes uansett å være bred enighet blant politikere og bransjeaktører om at Norge kommer til å være en nettoeksportør av ren kraft når fornybarutbyggingen er gjennomført. Derfor skal eksporten opp i omfang. Arbeidet med å bygge en fjerde kabel til Danmark er i gang, samtidig som det bygges kabler til både Tyskland og England som skal stå ferdig i henholdsvis 2018 og 2020, ifølge olje- og energiminister Ola Borten Moe (Sp).