Milliardutbygging i Lysebotn

Bedriftsforsamlingen i Lyse har vedtatt utbygging av nytt kraftverk i Lysebotn – Lysebotn II.

Dette vil for tiden være et av Norges største vannkraftprosjekt og betyr om lag 15 prosent mer energi – uten nye naturinngrep.

Kraftverket er kostnadsberegnet til nærmere 1,8 milliarder NOK. Prosjektet planlegger å starte opp med forberedende arbeid sommeren 2013. Byggestart med hovedentreprise bygg planlegges startet våren 2014. Installering av turbiner og generatorer planlegges startet rundt årsskifte 2016/2017 og kraftverket er planlagt klar for produksjon våren 2018.

- Utbyggingen er en videreutvikling av store verdier på en miljømessig god måte, sier Rune Reinertsen, administrerende direktør i Lyse Produksjon.

Nytt kraftverk i Lysebotn skal erstatte dagens kraftverk og vil gi en økning på 180 GWh (millioner kWh) ny fornybar kraftproduksjon. Kraftverket planlegges å være i drift våren 2018.

Det nye kraftverket planlegges med en installasjon på 370 MW, fordelt på to like høytrykks Francis aggregater. Dette vil gi en årsproduksjon på rundt 1 500 GWh fornybar energi.

- Et nytt kraftverk vil bygges samtidig som det gamle kraftverket er i full drift. Kraftproduksjonen vil ikke påvirkes nevneverdig i byggeperioden. Det eksisterende kraftverket vil være i beredskap til det nye er i sikker drift, sier Rune Reinertsen.