Natur og Ungdom hardt ut mot miljøsinker

Natur og Ungdoms leder Silje Lundberg hamrer løs på Ola Borten Moe, Trond Giske og Roar Flåthen. Hun mener de har sovet i timen og står i veien for god miljøpolitikk.

Under åpningen av landsmøtet til Natur og Ungdom lovet Lundberg at kampen mot åpning av Lofoten, Vesterålen og Senja for olje- og gassvirksomhet skal fortsette for fullt gjennom hele 2013, uansett hvem som vinner valget til høsten.

– Kunnskap sier nei til åpning. Det vet Jens Stoltenberg, men Ola har sovet i timen. Han virker ikke å ville lytte til den nye kunnskapen som regjeringen var så opptatt av å få på bordet. Vi skal få ham til å lytte, sa NU-lederen.

Et merkeår
Hun mente at 2013 vil gå inn i historiebøkene som det året ungdom, fiskere, reiselivsbedrifter og miljøbevegelse vant mot den mektige oljeindustrien og utbyggingsivrige politikere.

Næringsminister Trond Giske fikk sitt pass påskrevet for sin holdning til dumping av gruveavfall i norske fjorder. Lundberg mente at flere nasjonale laksefjorder står i fare for å bli omgjort til avfallsplass for gruveindustrien.

– Dersom du, Trond, slipper banden din fra Nordic Mining aller Nussir løs, enten det er i Førdefjorden i Sogn og Fjordane eller Repparfjorden i Finnmark, da kommer vi. Og vi tar med oss lenker, tordnet Lundberg.

Flytt deg, Roar!
LO-leder Roar Flåthen fikk gjennomgå for sitt syn på oljevirksomhet i Lofoten.

– Jeg er fra Nord-Norge, og jeg blir forbannet av søringer som deg, Roar Flåthen, som forsøker å selge inn landsdelen som et lite u-land i Norge, som kommer til å gå under uten olje. Du kan enten være med på å bygge det miljøvennlige Norge, eller du kan flytte deg. Men jeg vil ikke tillate at du blokkerer for gode miljøtiltak, advarte NU-lederen i sin åpningstale.

Mer spinat
Lundberg var mer vennlig innstilt over Stoltenberg, men ba ham likevel få verdens ledere til å spise mer spinat og gi de største forurenserne bank. Hun minnet miljøforkjempere om Nelson Mandelas berømte ord om at «det alltid synes umulig inntil det er gjort».

– Kjære Jens Stoltenberg, det er på tide å få det gjort, sa Lundberg.

Landsmøtet fortsetter til tirsdag med gjester som tidligere miljø- og utviklingsminister Erik Solheim og den lett utskjelte Borten Moe.

Valgkomiteen forslår at Lundberg gjenvelges som leder av organisasjonen.