- Norge kan bidra med mer klimavennlig energi

- Årskonferansen Oppdrag Energi skal peke på muligheter for vekst og utvikling for energisektoren i et fremtidig lavutslippssamfunn, sier NHO-sjef Kristin Skogen Lund.

Onsdag 9. januar går NHOs årskonferanse Oppdrag Energi av stabelen i Den Norske Opera & Ballett.

- Verden trenger mer energi. Og verden trenger mer klimavennlig energi. Norge kan bidra til dette. Vi kan bidra til mer effektiv energiproduksjon og energibruk og dermed lavere klimagassutslipp. Vi kan levere petroleumsprodukter med lave karbonavtrykk sammenlignet med andre land. Og vår vannkraftbaserte industri produserer med lavere utslipp, sier NHOs administrerende direktør Kristin Skogen Lund i en pressmelding.

Norsk vekst og velstand skyldes i stor grad naturgitte energiressurser og evnen til å utnytte disse. Men norske energiressurser vil også fremover gi et vesentlig grunnlag for nasjonal verdiskaping og samtidig bidra til løsning på energi- og klimautfordringene, mener hun.

I dag bidrar energinæringene med om lag 30 prosent av verdiskapingen og 300.000 arbeidsplasser i Norge. Energi- og klimapolitikken har store konsekvenser for næringsliv, arbeidsplasser og velferdsutvikling.

- Vi vil peke på flere muligheter for Norge: Vår magasinerte vannkraft kan vi bli en del av en energibank for Europa. Vi kan få nye industrielle muligheter, basert på et forventet overskudd av fornybar energi. Og vi har også muligheter som global teknologileverandør og innen smart og effektiv energibruk.

Skogen Lund er også opptatt av kompetansebehovet: - Vi ser at bedriftene særlig trenger mange ingeniører i årene fremover. På noen områder er dagens ansatte i ferd med å nå pensjonsalderen. Det fordrer et løft for teknologi- og realfagene.

Årskonferansen byr på en rekke nasjonale og internasjonale foredragsholdere, fra statsminister Jens Stoltenberg og Høyre-leder Erna Solberg, til IEA-sjef Maria van der Hoeven og generaldirektør i EU-kommisjonen, Philip Lowe.

Mange bedrifter bidrar også på scenen i Operaen: Blant andre Hydro, Statoil, Kongsberg Gruppen, Rainpower, IFE og Forskningsfabrikken.