Verste dødsulykkesår siden 1998

15 mennesker mistet livet på jobb i bygg og anlegg i fjor. Det er det høyeste tallet siden 1998.

I alt 41 mennesker omkom på jobb i til sammen 33 arbeidsulykker i fjor. Dette er på samme nivå som tidligere år, viser en foreløpig oversikt som LO-Aktuelt og frifagbevegelse.no har gjort.

Det er fortsatt flest dødsulykker i bygg- og anleggsbransjen der 15 omkom i 12 ulykker i 2012. Ikke siden 1998, da også 15 mennesker mistet livet på jobb i byggenæringen, har tallet vært høyere.

Antallet utlendinger som dør i arbeidsulykker er fortsatt høyt. Av utenlandske arbeidstakere topper polakkene dødsstatistikken. Fem polske arbeidere omkom i arbeidslivet i fjor. Tre av dem ble klemt i hjel på byggeplasser. En falt ned på et bygg og en omkom i en ulykke med et vogntog.

Det har vært en sterk økning i dødsfall etter klemskader. Seks av ulykkene på bygg er klassifisert som det. I tillegg ble to fiskere klemt i hjel under fiske.

Kvinner er som før i mindretall i statistikken. En kvinnelig dørvakt i Porsgrunn døde etter at hun ble slått ned av en restaurantgjest, en døde i forbindelse med lossing av en lastebil og en omkom i Kebnekaise-ulykken.