Jørn Hindklev Byggeindustrien

- Bolig er den beste investeringen

En fersk befolkningsundersøkelse fra Garanti Eiendomsmegling viser at to av tre personer mener investering i bolig er den beste langsiktige investeringen for folk flest.

Undersøkelsen som er foretatt blant et utvalg på 1900 personer i Norge viser at investering i bolig er det klart mest populære investeringsalternativet.

67 prosent mener investering i bolig er den beste langsiktige investeringen for folk flest. 16 prosent mener bankinnskudd er den beste investeringen, mens 6 prosent foretrekker investering i aksjer eller obligasjoner.

Andelen som mener bolig er den beste investeringen har holdt seg stabil de siste to årene.

- Oppfatningen om at bolig er en god investering holder seg over tid. Nordmenn bruker boligen som sparebøsse, og investering i bolig gir også god avkastning. I tillegg har norske boligeiere en sunn økonomi, sier administrerende direktør Stein Drogseth i Garanti Eiendomsmegling i en pressemelding.

Tredoblet siden årtusenskiftet
Prisstatistikk fra Garanti viser at prisene på borettslagsboliger nesten har tredoblet seg siden årtusenskiftet. Men selv med den kraftige prisøkningen er boligeierne nøkterne når de tar opp gjeld. Blant de som har gjeld er det kun 1 av 5 som har gjeld på mer enn tre ganger inntekten.

Det er i Nord-Trøndelag at troen på boliginvestering er sterkest. Nesten fire av fem fra Nord-Trøndelag mener bolig er den beste langsiktige investeringen for folk flest, etterfulgt av innbyggerne i Aust-Agder og Telemark hvor nesten tre av fire mener det samme. På bunn ligger Sogn og Fjordane hvor litt over halvparten har størst tro på bolig.

Godt tidspunkt å investere i bolig
Undersøkelsen viser også at 42 prosent mener at det nå er et godt tidspunkt økonomisk sett for folk flest å investere i bolig, mens 22 prosent mener det motsatte. Dette er nesten identisk sammenlignet med undersøkelsene fra i vår og for ett år siden.

- Veksten i norsk økonomi god, og utviklingen preges ikke av den samme usikkerheten som i resten av Europa. Med stigende boligpriser, lave renter og lav arbeidsledighet er det ikke overraskende at mange mener at det nå er et gunstig tidspunkt for å kjøpe bolig, sier Drogseth.

Eldre og etablerte mener i større grad enn unge og uetablerte at det er smart å investere i bolig. Blant de som er 40 år eller eldre mener 47 prosent at det er god økonomi å investere i bolig nå, mens blant de under 40 år er det 36 prosent som mener det samme.

Undersøkelsen er gjennomført av Opinion Perduco i november 2012 blant et tilfeldig utvalg av 1900 personer i befolkningen.