1 av 4 strømbrudd skyldes trefall

Nå ser en NVE-rapport nærmere på hvordan skogrydding kan ivareta forsyningssikkerheten bedre.

I NVE-rapporten ”Trær til besvær. Lærdommer om skogrydding i etterkant av ekstremværet Dagmar” sees det nærmere på skogrydding i kraftsektoren.

Rapporten konkluderer med at det er et behov for bedre kommunikasjon mellom nettselskapene og skogbransjen, samt at risiko og sårbarhetskriterier bør bli mer styrende for skogryddinga. Dette gjelder spesielt tiltak utenfor klausulert bredde, skriver NVE i en pressemelding.

Ekstremværet Dagmar rammet Norge hardt 1. juledag og natt til 2. juledag 2011, og det ble flere steder meldt om vind godt over orkan styrke. Dette førte til et stort antall feil på alle nivåer i nettet, og en av hovedårsakene var trefall over linjene.

I etterkant av Dagmar har det vært diskutert om det ryddes nok skog og om kraftgatene er brede nok.

Det er Nettskog AS som har laget utredningen for NVE. Formålet med rapporten er å se på ulike aspekter knyttet til skogrydding, og på et overordnet nivå drøfte hvordan en på bakgrunn av erfaringer bør gå frem for å tilrettelegge for strategisk skogrydding og andre alternative løsninger som ivaretar både forsyningssikkerhet og miljøhensyn i normal- og feilsituasjoner.