Reagerer på endrede glasskrav

Glass og Fasadeforeningen reagerer sterkt på at krav til bruk av personsikre glass i bolig nå blir redusert.

Kommunal og Regionaldepartementets (KRD) arbeid med høringsutkast for endring i TEK 10 § 12-20 er nå avsluttet. Kort fortalt, så var forslaget fra regjeringen å redusere krav til bruk av personsikre glass i boliger. Forslaget var at krav til personsikre glass i vinduer og glassfelt i yttervegg, kun skulle gjelde f.o.m. plan 3, samt at det skal sløyfes krav til personsikre glass i balkongdører og glassfelt mot balkong.

Dette innebærer at regjeringen finner det fornuftig å benytte glass med farlig bruddmønster, i glassfelt som går helt ned til gulv, sier leder Sverre Tangen i Glass og Fasadeforeningen.

- Vi i Glass og Fasadeforeningen fant det sterkt beklagelig, og sendte inn tydelig svar på høringsutkastet. Vi protesterte mot endringsforslaget, og oppfordret samtidig om tydeligere retningslinjer for bruk av personsikre glass. Vi viste også til regnestykker som kunne dokumentere at tilleggskostnaden for personsikre glass i dag er svært liten, store vindusprodusenter snakker om kr 150,-/m², og er derfor ikke er avgjørende mtp. byggekostnader. Det var gledelig å se at vi fikk bred støtte i fagmiljøet, da flere sendte inn egne svar til KRD eller presiserte sin støtte til vårt høringssvar, legger han til.

Glass og Fasadeforeningen er skuffet over at alle deres kommentarer og innspill til høringsutkastet er ignorert. - Det er tydelig at behovet for reduserte byggekostnader, er så høyt prioritert, at regjeringen valgte å gå på akkord med sikkerheten. Dette finner vi sterkt beklagelig, sier Tangen.

- Vi i Glass og Fasadeforeningen vil trolig opprettholde våre anbefalinger vedr. bruk av personsikre glass. Vi ønsker ikke at det skal være forskjell i kravet til sikkerhetsglass i 1, 2 eller 3 etasje i boliger. Faren for kuttskader er identisk om man oppholder seg i 1 eller 3 etg. Det har vi dessverre tragisk erfart etter de siste dagers medieoppslag (dødsfallet i Egersund i Nyttårshelgen), legger han til.

Bransjeforeningen vil trolig også opprettholde vårt syn på behov for personsikre glass i dører, uavhengig om det er balkongdør i bolig eller ei. TEK 10 angir minstekrav, men Glass og Fasadeforeningen minner om at det er lov å bygge «litt» bedre.