Nye håpløse innsigelser

I vår serie om håpløse innsigelser fra fylkesmennene, har vi festet oss med en ny innsigelse. Denne gang fra Fylkesmannen i Hordaland (Denne fylkesmannen må ligge på norsktoppen i innsigelser). Denne gang gjelder det en innsigelse som skal ha forsinket et nullutslippsbolig-prosjekt i Bergen med tre år.

Vi forstår den frustrasjon som direktør Kjetil Helland i Bybo uttrykker overfor Fanaposten.

Ifølge avisen har det vært stor politisk vilje til å få gjennomført miljøboligprosjektet på Ådland i Bergen. Men prosjektet har stoppet opp på grunn av Fylkesmannens innsigelse. En av hovedårsakene til at Fylkesmannen fremmet innsigelsen, er at byråkratene mener at det er et manglende kollektivtilbud i området.

Nå har Bybo AS likevel startet opp planarbeidet for prosjektet, til tross for at det endelige svaret lar vente på seg.

Nå ligger saken i Miljøverndepartementet. Det er ventet at det kommer en avgjørelse tidlig på året, men hvem vet. Byråkrater har god tid og de må forhøre seg både her og der.

Nå har Bybo AS uansett startet detaljplanleggingen. For hver dag som går fordyres prosjektet – og den som må betale til syvende og sist er selvsagt dem som skal kjøpe boliger. Men slikt synes å interessere makthaverne svært så lite.

Bybo er partner i forskningsprosjektet The Research Centre on Zero Emission Buildings (ZEB) i Trondheim.

Ifølge oppstartbrevet fra Bybo skal det tilrettelegges for 500-800 nullutslippsboliger med ulike størrelse i lavblokk og tett-lav bebyggelse.

Bergen trenger selvsagt disse boligene.

Dessverre leser vi om slike innsigelses-saker nærmest hver eneste dag i ulike medier. De ansvarlige politikerne er selvsagt klar over dette, men gjør de noe for å rette opp i fadesene? De synes å være mer opptatt av de store ord enn av praktisk politikk som betyr mye for de menneskene som rammes av slike meningsløse utsettelser.

Og når det gjelder nye innsigelses-saker så vær ikke redd – det kommer flere saker fremover.

Les mer her:

http://www.bygg.no/2013/01/99070.0

Innsigelse (II)

Nå er vi spent på om Fylkesmannen i Akershus kommer med en ny innsigelse mot utbyggingen av en ny vei på Romerike. I følge Romerikes Blad har to biologer som på eget initiativ har undersøkt traseen for den nye Garderveien, funnet en sjelden lavart på et gammelt almetre. En lignende situasjon inntraff i fjor. Da ble det oppdaget at det på ett av de gamle trærne i det samme området vokste en sjelden sopp; fettkjuke, som står på den såkalte rødlista over utrydningstruede arter.

Dette førte til at fylkesmannens miljøvernavdeling i en periode satte foten ned for veiprosjektet fordi fettsjuke er en sjelden og truet sopp, skriver avisen.

Veiprosjektet ble stående på stedet hvil i en periode og det ble blant annet foretatt flere befaringer i området. Men etter et møte med Statens vegvesen trakk miljøvernavdelingen sin innsigelse mot veiprosjektet tilbake. Dette ble gjort under forutsetning av at det ble utført avbøtende tiltak i traseen, listet opp i syv forskjellige punkter.

Garderveien er en meget viktig vei som vil bety enormt mye for alle som kjører fra Garderåsområdet og ned til Fetsund.

Vi mener at det må brukes fornuft i slike saker.

Les mer her:

http://www.bygg.no/2013/01/99110.0