Trio tviler på nye entrepriseformer

– Får offentlige byggherrer de beste byggene de kan få ved totalentrepriser, samspillkontrakter o.l., spør Trio Entreprenør AS seg, og mener at svaret er nei.

Mange entreprenører omfavner og prøver å videreutvikle de moderne entrepriseformene. Det er også entreprenører som mener disse bidrar til at byggherrene får dyrere og dårligere bygg. Trio Entreprenør AS i Solbergelva har store problemer med å forstå hvorfor offentlige byggherrer etterspør for eksempel samspillkontrakter.

Etterlyser forutsigbarhet
– Vi er opptatt av å knytte til oss medarbeidere som har fokus på å videreformidle den kunnskapen som de har opparbeidet seg gjennom sin utdannelse. Vi vil på det grunnlaget tilby spisskompetanse innenfor det yrket som vi har tilbudt, og medarbeideren har valgt som yrkesvei. Dette innebærer at vi som entreprenør må benytte oss av den etablerte faglitteraturen som bransjen har utviklet gjennom en årrekke. Dette vil blant annet si tekniske beskrivelser, ref. NS 3420, og andre relevante kontraktsstandarder, NS3430 og NS8405, sier daglig leder Kjell Magne Stølan i Trio Entreprenør til Byggeindustrien.

Årsaken til at de mener det er riktig å fokusere på dette, er at de mener det vil skape stor grad av forutsigbarhet i byggeprosessen og bedret kommunikasjon. De mener dette igjen vil resultere i riktig kvalitet, og da igjen god økonomi både på kort og lang sikt.

– Vi mener at stor grad av forutsigbarhet gjennom bedret kommunikasjon, vil skape mindre stress og frustrasjon blant alle dem som deltar i forbindelse med gjennomføringen av de enkelte prosjektene. Det er også mye fokus på å få ned sykefraværet i bransjen, og da er det kanskje en idè å starte med å fokusere på den etablerte kunnskapen som er klar og uttømmende og bruke den lojalt i prosjektene, tenker han.

Klare og uttømmende
Han mener at premissene i samspillkontrakter bryter med standarder som er opparbeidet over lang tid. Stølan viser for eksempel til NS3450 ”Prosjektdokumenter for bygg og anlegg” hvor det står; ”Prosjektdokumentene skal være klare og uttømmende slik at de kan legges til grunn for en fullstendig avtale. De skal gi alle nødvendige opplysninger om prosjektet for å kunne forhåndsberegne kostnader og ressurser for de enkelte delene av prosjektet.”

– Nå opplever vi at det kan være uklart fra byggherrer i for eksempel samspill- og OPS- kontrakter hva de vil ha og hva de da får, sier han, og lurer på hva som egentlig kreves.

– Hva slags kompetanse trenger vi til slike prosjekt. Det er vanskelig å utdanne noen til noe som er så uklart, sier han.

Totalentreprise
– Når det gjelder totalentreprise, mener vi at dette er en akseptabel entrepriseform så sant den er i samsvar med NS3450. Det vil si at vi som entreprenør har fokus på utførelse, og at rådgivere/arkitekt prosjekterer, mener Stølan.

– I bransjen ser vi derimot en tendens til at mange entreprenører involverer seg sterkt i prosjekteringen (totalentreprise). Dette mener vi er med på å undergrave rådgivernes rolle og kompetanseutvikling. Slik vi oppfatter situasjonen i dag, settes rådgivere i totalentrepriser mer og mer på sidelinjen noe som medfører at rådgiveres kompetanse på å utarbeide klare og uttømmende prosjektdokumenter svekkes mer og mer, legger han til.

I totalentrepriser er de usikre på om byggherren får riktig kvalitet når detaljprosjekteringen utføres av «formann og bas» på byggeplassen.

– Bransjen har i en årrekke hatt fokus på å redusere byggefeil, men paradoksalt nok ønskes entrepriseformer som reduserer fokus på prosjektering, dvs. grunnlaget for å oppnå riktig utførelse. Dette mener vi en helt feil utvikling, sier Stølan.

Foretrekker hovedentreprise/ generalentreprise
De mener at ved å bruke de eksisterende standardene er det mye lettere å vite hva byggherren egentlig etterspør. – På den måten vil oppdragsgiveren får en reell konkurranse på sitt prosjekt. Det blir vanskelig hvis en gir pris på epler, en på pærer og en på bananer, sier Stølan.

De spekulerer i om enkelte byggherrer tror de selv får en enklere jobb ved å velge samspillkontrakter eller totalentrepriser fremfor hovedentrepriser. - Entreprenører skal kunne produsere til rett tid og levere et bygg som gjør at oppdragsgiveren får et produkt til rett kvalitet og optimal pris. Prosjekteringen skal være så god at vi kan bruke kunnskapen vår på produksjon, og ikke på prosjektering, legger Karl Kristian Mørch til.

Spissere prosjektdokumenter
Stølan og Mørch er fullstendig klar over at private utbyggere mer eller mindre gjør som de vil i forbindelse med anbud og valg av entrepriseformer, men liker ikke at det offentlige dilter etter.

– Det offentlige burde gå i bresjen for å heve kompetansen og øke kunnskapsnivået. Så oppfatter vi at de gjør det motsatte, sier Mørch.

De forteller blant annet om en offentlig anbudskonkurranse med prekvalifisering, hvor ingen av de syv kvalifiserte entreprenørene klarte å regne seg frem til et totalentreprisetilbud innen fristen. Årsaken var ifølge dem at det var for uklart hva det var byggherren egentlig ville ha.

– Vi kan ikke skjønne hvorfor bransjen ikke spisser prosjektdokumentene, slik at det blir lettere å bygge gode bygg. For eksempel ved å vektlegge det som står i NS3420. Vi er absolutt for at vi skal bruke mer tid på samarbeid på byggeplassen, men da må vi kommunisere på samme språk, mener Stølan.