Statkraft planlegger saltkraftverk på Sunndalsøra

Statkraft ønsker å bygge verdens første pilotanlegg for saltkraftproduksjon. Saltkraftverket på Sunndalsøra kan stå ferdig i 2015.

Statkraft søkte NVE om konsesjon for saltkraftverket i høst. Høringsrunden ble avsluttet like før jul, uten at det var kommet protester eller innvendinger mot prosjektet.

– Vi tar sikte på å avgjøre konsesjonssøknaden i løpet av februar, sier overingeniør Hilde Aass i Norges vassdrags- og energidirektorat til NTB.

Statkraft satser på å ta en investeringsbeslutning i løpet av 2013 og regner med to års byggetid før saltkraftverket står ferdig, opplyser kommunikasjonsdirektør Torbjørn Steen.

Første pilotanlegg
Saltkraftverket på Sunndalsøra i Møre og Romsdal vil i så fall bli det første pilotanlegget i verden i sitt slag. Statkraft har i tre år testet ut teknologien i en prototyp på Tofte i Hurum. Men prototypen produserte ikke mer enn noen få kilowatt, nok til å drive et par kaffemaskiner.

Nå blir utviklingen av saltkraft tatt et skritt videre. Pilotanlegget på Sunndalsøra vil få en effekt på 1 til 2 megawatt, og en årlig produksjon tilsvarende forbruket i 250 til 500 husstander.

Membranen er den viktigste komponenten i et saltkraftverk. Statkraft har samarbeidet med forskningsmiljøer både i Norge og andre land om å forbedre membranteknologien.

Osmose
Teknologien bygger på naturfenomenet osmose, der vann trenger gjennom en membran. Når ferskvann og saltvann føres på hver sin side av en halvgjennomgtrengelig membran oppstå trykkforskjell, fordi saltmolekylene i sjøvannet trekker ferskvannet gjennom membranen. Trykket tilsvarer teoretisk et vannfall på 120 meter, og kan brukes i en konvensjonell kraftturbin, skriver Statkraft i konsesjonssøknaden.

Ingen konflikter
Kraftverket er tenkt bygd på et industriområde der Statkraft allerede eier en tomt. Ferskvann hentes fra utløpet av Aura kraftverk, mens saltvann pumpes fra 40 meters dyp i Tingvollfjorden.

Fiskeridirektoratet konstaterer i sitt høringsbrev at anlegget ikke kommer i konflikt med havbruks- eller fiskeriinteresser. Det er heller ikke snakk om andre naturinngrep som kan være kilde til konflikter, ifølge konsesjonssøknaden.

Sunndal kommune ønsker prosjektet velkommen, og ønsker at det blir gjennomført så fort som mulig.