Erna Solberg forbereder regjeringsforhandlinger

Høyre-leder Erna Solberg forbereder seg til regjeringsforhandlinger ved å føre lister med saker der det er uenighet mellom dem og Frp, KrF og Venstre.

– Selvfølgelig må vi ha sånne lister! Vi forbereder oss på å sitte i regjering. På ett tidspunkt skal vi forhandle. Da må vi ha oversikt over situasjonen. Vi fører kontinuerlige lister i Høyre, sier Erna Solberg til NTB.

– Hva står på listene dine?

– Det er lister med saker vi er enige om, hvor vi ikke hundre prosent enige, men hvor retningen stemmer, og hva som er vanskelige områder. Listene dreier seg om tyngdeforhold. Og jeg må si at den lengste listen er den som viser hva vi er enige om. Uenighetslisten er blitt kortere i løpet av det siste året.

Solberg vil nødig snakke om hvilke saker hun har ført opp på de ulike listene.

– Jeg har ikke tenkt å gå inn i noen bred diskusjon om innholdet i disse listene. Jeg har tenkt å forhandle med de andre partiene, og da har jeg tenkt å bruke energien min på det, fremfor å snakke om det i mediene, sier hun.

Total økonomi

Høyre-lederen og landets kanskje neste statsminister går likevel med på å gi et par eksempler:

– Venstre tror sterkere på en omlegging til miljøavgifter enn det vi gjør. KrF er mer opptatt av volumet på bistand enn på selve effekten av bistand. Og når det gjelder Fremskrittspartiet har vi utfordringer i forbindelse med den totale utformingen av økonomien, der de blant annet har større skattelettelser enn oss. Alt i alt er avstanden større fra sentrumspartiene til Frp enn mellom Frp og oss.

Enige om mye

Erna Solberg mener likevel at de fire borgerlige partiene, eventuelt de fire ikke-sosialistiske partiene («KrF liker ikke at vi sier borgerlig»), står nærmere hverandre enn de tre rødgrønne gjorde før de gikk inn i regjering.

– Vi er enige om å satse på lærerne, kunnskap og kompetanse, vi er enige om å satse innen rus og psykiatri, vi er enige om et mer balansert samarbeidsforhold mellom offentlig og privat sektor. Så noen steg har en riktig retning, sier hun.

– Du sammenligner med de rødgrønne?

– Jeg har lest høstens biografier fra Åslaug Haga (tidligere leder i Senterpartiet) og Kristin Halvorsen (tidligere SV-leder) med interesse. Bildet som er forsøkt tegnet over at man var så samkjørt og så enig om så mye, har fått betydelige nyanser i løpet av høsten. Det er jo forbausende hvor lite de var enige om, sier Solberg.

Ikke på vitsetoppen

Som leder av landets største parti med en stabil oppslutning over 30-tallet, opplever Erna Solberg også et personlig popularitetsløft.

– Det er hyggelig med slike målinger når det går i min favør. Men jeg tror ikke det er fordi jeg har blitt kjempepopulær at jeg scorer høyere nå. Jeg tror det er en symbiose mellom partiets leder, partiet og politikken. Og jeg tror at politikken er kjernen. På toppen av dette er det vel også noen som synes jeg er grei. Jeg opplever ofte at velgere kommer bort til meg og sier at de liker godt at jeg er annerledes enn andre politikere. Du vet, det noen synes er kjedelig, synes andre er tillitvekkende. Jeg har ikke de beste vitsene i paneldebatten. Noen setter pris på det. (©NTB)