Ekspertene tror Oslo Børs vil stige også i 2013

Klokken 16.30 fredag 28. desember satte Oslo Børs punktum for et turbulent børsår, som endte med en oppgang på 15,3 prosent.

– Vanligvis ville dette blitt karakterisert som et godt børsår, sier daglig leder for Nordnet Bank, Anders Skar, til NTB.

Han peker samtidig på at månedsomsetningen har ligget rundt 170 milliarder kroner i 2012, mens det året før ble omsatt aksjer og verdipapirer for 250 milliarder kroner hver måned. Nedgangen i omsetningen er altså rundt 30 prosent, sier Skar.

På trappen til et nytt børsår synes de fleste eksperter og analytikere at totalbildet er positivt og spår en børsoppgang i Oslo på rundt 10 prosent i 2013.

– Den massive pengetrykkingen i regi av Den europeiske sentralbanken har selvsagt bidratt vesentlig til oppgangen på mange europeiske børser i 2012. En fortsatt oppgang neste år vil også være avhengig av stimulanser fra sentralbankene rundt i verden, sier Skar.

Frykt vs. grådighet
Han mener Oslo Børs kan bli et bra sted å plassere penger også neste år, men det er viktig at risikoviljen øker og at rentene holder seg lave.

– Investorenes frykt bør helst bli litt mindre og grådigheten litt større for at det skal bli et veldig godt børsår i 2013, sier banksjefen. Han understreker at den sviktende interessen for aksjer også har sammenheng med ønsket om å eie obligasjoner. Bankene er blitt mer restriktive med å låne ut penger, og mange selskap må derfor finansiere seg via obligasjonsmarkedet. Både profesjonelle og private investorer har kanalisert mye av sin kapital til dette markedet i stedet for aksjemarkedet, sier Skar.

Daytraderne tilbake?
Aksjerobotene har også erobret Oslo Børs, men Finansavisens ekspertpanel tror likevel at de såkalte daytraderne fortsatt har en fremtid på Oslo Børs. I en spørrerunde blant traderne får avisen positive svar fra de fleste. De har også god tro på at hovedindeksen vil ligge rundt 500 poeng ved utgangen av neste år.

Investeringsdirektør Stig Myrseth i Dovre Forvaltning sier til StockLink at han tror 2013 blir nokså likt 2012. Han mener alternativene til aksjer er fryktelig dårlige. I obligasjonsmarkedet er avkastningen noen få prosent, og i boligmarkedet har vi hatt en sammenhengende oppgang i 15 år. Tror man den vil fortsette i all evighet? spør Myrseth.

De beste i 2012
Anders Skar i Nordnet Bank sier det er de store og likvide selskapene på Oslo Børs som utviklet seg best i 2012. Det er industriselskaper, forbruksvarer og spesielt sjømatselskaper som har trukket børsen oppover, mens farmasi- og teknologiaksjer har hatt en svakere utvikling.

Blant vinneraksjene er for eksempel Grieg Seafood og Marine Harvest. Skar mener den gode utviklingen i 2012 har druknet i blodrøde overskrifter om kriser og økonomiske katastrofer både i Europa og andre deler av verden.

Han tror at en løsning på budsjettproblemene i USA sammen med en fortsatt vekst i Kina og en endelig gjeldsløsning i eurosonen vil bringe nytt liv i aksjehandelen også i Oslo. Han tror på høyere aktivitet og større risikovilje blant private aksjeeiere. Året som ligger bak oss har vært preget av passivitet. Det viser nedgangen i omsetningen fra 2009 til nå, men dersom daytraderne kommer tilbake for fullt, vil bildet raskt endre seg, sier Skar.