Bedre vær i fjellet Hardangervidda åpnet

Riksvei 7 over Hardangervidda ble julaften morgen åpnet for kolonnekjøring. Det er også håp om at flere andre av de stengte fjellovergangene i Sør-Norge kan åpnes i løpet av dagen.

Riksvei 7 ble bekreftet åpnet ved 8-tiden mandag morgen, etter at brøytemannskaper hadde jobbet gjennom natten, opplyser trafikkoperatør Jeanette Andresen i Statens vegvesen til NTB.

– Det er ikke meldt om lange køer. Alle kommer seg hjem til jul, får vi håpe, sier Andresen.

Den første kolonnen gikk østfra over fjellet ved 8.30-tiden.

Jobber flere steder
I løpet av dagen håper Vegvesenet å få åpnet også fylkesvei 50 Hol – Aurland (Sogn og Fjordane/Buskerud). Det samme gjelder fylkesvei 45 Ålgård – Hunnedalen (Rogaland) og fylkesvei 13 Gaularfjell (Sogn og Fjordane). Sistnevnte ventes å åpne klokka 10.00.

Den sterke vinden i fjellet har begynt å gi seg, og europavei 134 over Haukelifjell (Telemark) ble søndag kveld åpnet for kolonnekjøring. Mandag rapporteres den å være åpen for trafikk – dog med snø- og isdekke. Ellers er blant annet riksvei 9 Hovden – Haukeli (Aust-Agder/Telemark), fylkesvei 53 Årdal – Tyin (Sogn og Fjordane) og riksvei 52 Hemsedalsfjellet (Sogn og Fjordene/Buskerud) åpne.

Få ulykker
Trafikkoperatør Andresen betegner juleutfarten som godt fordelt.

– Det har ikke vært de voldsomt store utfartene. Noen har vel stått litt i kø, men det har vært få problemer og ulykker, forteller hun.

Samtidig ber Andresen bilister følge ekstra med på om det kan komme vilt i veien.

– De trekker ned i lavere strøk nå, og folk må følge med på skiltingen, sier hun.

Blant stedene med stor elgfare er strekningen Billingen– Dønfoss på riksvei 15 Strynefjellet (Oppland/Sogn og Fjordane).