Gjennomslag for gebyrkutt

Boligprodusentene har fått medhold i departementet for at kommunene ikke bør gebyrlegge foretak med sentral godkjenning når disse skal tildeles ansvarsrett.

I et brev til bransjeorganisasjonen skriver Kommunal- og regionaldepartementet at de ikke kan styre kommunenes gebyrregulativer, og at det dessuten tar tid å få innarbeidet endringene i regulativene.

”Vi anbefaler likevel at kommunenes arbeid (i tilfelle det blir noe merarbeid med å vurdere om en sentral godkjenning passer for et aktuelt tiltak eller del av tiltak) i slike saker ikke gebyrlegges direkte, men tas inn i de generelle overhead-kostnadene, dvs. at kommunene har tatt en prinsipiell vurdering av sitt gebyrregulativ og avstår fra å gebyrlegge denne handlingen. Departementet ønsker at sentral godkjenning som frivillig instrument styrkes, og samtidig sikre at kontrollforetak kommer raskt på banen. Det kan derfor være uheldig om kommunen gjør tildeling av ansvarsrett i slike til særskilt saksbehandling med tilhørende gebyr”, står det i brevet fra departementet.

– Kjempebra. Slik dette er formulert i forskriften måtte dette bli konsekvensen, er adm. direktør hos Boligprodusentene, Per Jægers umiddelbare kommentar.

Han forundrer seg imidlertid over at departementet i brevet viser så stor forståelse overfor kommunene for at det tar tid å få innarbeidet endringene i regulativet.

– Den samme medfølelsen fikk ikke bedriftene som har det samme kravet på seg til å implementere endringene, kommenterer han.

– Bedriftene skal alltid venne seg til på kortest mulig varsel å innrette seg etter endringer i reglene. Vi har forståelse for at departementet har forstått at kommunene trenger tid. Men vi kan da ikke skjønne at bedriftene som mottok regelendringene på samme tidspunkt ikke skal få en tilsvarende generell forståelse fra departementet om at det trengs tid for implementering, fremholder Jæger og legger til:

– Vi går nå ut fra at kommunene gjennomfører de nødvendige vedtak om kutt i gebyrene samtidig som de tilbakebetaler det som eventuelt er betalt for mye, avslutter Per Jæger.