Slapp unna millionregning etter Oslo Vei-konkurs

Oslo kommunes vedtak om å stenge pukk- og asfaltverket Huken syv år før leiekontraktens utløp i 2021, kunne ha kostet kommunen dyrt om ikke Oslo Vei hadde blitt slått konkurs.

Pukk- og asfaltverket Huken på Ammerud har i en årrekke vært en verkebyll for Oslo-politikerne. Folkeaksjoner som blant andre ”Stopp Huken - Vern Marka” har jobbet hardt for å få pukkverket som produserer pukk, grus og asfalt lagt ned.

Samtidig som beboerne i området har ytret stor misnøye med naboen, har Huken vært Oslo Veis desidert mest lukrative virksomhet.

Oslo Vei leide Huken-grunnen av Oslo kommune og leiekontrakten skulle etter planen gått ut i 2021. Men sommeren 2011 fattet bystyret vedtak om å legge fram sak om avvikling av Huken pukk- og asfaltverk, og i september 2012 instruerte kultur- og næringsbyråd Hallstein Bjercke (V) Oslo Vei til å avvikle pukk-og asfaltverket. Fristen ble satt til 31. desember 2014.

Kilder som Byggeindustrien har vært i kontakt med, mener avgjørelsen om å avvikle Huken før tiden trolig ville ha kostet kommunen dyrt dersom ikke selskapet hadde blitt slått konkurs.

Ifølge kontrakten mellom Oslo Vei og Oslo kommune, hadde nemlig det konkursrammede selskapet rett på kompensasjon fra Oslo kommune dersom leie- og driftsavtalen ble avkortet.

Blant annet ville Oslo kommune måttet bære millionkostnader knyttet til fjerning av returasfalt som er lagret på Huken.

Ifølge både Oslo Veis egne anslag og Pareto Securities sine estimater, ville de økonomiske belastningene for både selskapet og kommunen vært store om Huken ble avviklet så tidlig som i 2012. Det kommer frem i en verdigrunnlagsrapport om Oslo Vei, utarbeidet av Pareto Securities.

* Fjerning av 196 000 tonn asfalt på Huken ville ifølge Oslo Vei kostet 66 millioner kroner. Her ligger Pareto lavere i sine beregninger med rundt 39 millioner kroner. Denne regningen ville ifølge rapporten havnet hos Oslo kommune i sin helhet.

* Regningen på omstilling og sluttvederlag for de ansatte ville ifølge Oslo Vei kommet på 21 millioner kroner. Pareto anslår derimot at denne kostnaden ville ligget på 10,5 millioner kroner.

* Tap på inngåtte avtaler utover 2012 ville ifølge Oslo Vei kostet 5 millioner kroner. Det samme tallet bruker Pareto.

* Merkostnader ved dyrere innkjøp av pukk og asfalt ligger på 24 millioner kroner, en årlig kostnad på 3 millioner kroner. De samme tallene opererer Pareto med.

* En royalty på 6 millioner for uttak av stein i leieperioden er innbetalt fra Oslo Vei til Oslo kommune. Ved avkortning av driftstiden på åtte år, måtte Oslo kommune ha refundert 2,4 millioner kroner av disse. De samme tallene opererer Pareto med.

* Tap på investeringer ville ifølge Oslo Vei vært 10,4 millioner kroner.

(Med Huken-avslutning i 2014 som ble utfallet av den ekstraordinære generalforsamlingen, ville tallene fra rapporten som er gjengitt over, vært noe lavere.)

Byggeindustrien har forsøkt å komme i kontakt med byråd Hallstein Bjercke på fredag uten foreløpig å lykkes. I går sendte han derimot følgende kommentar på e-post til en annen bygg.no-sak angående Oslo Vei.

– Dersom byrådet lot Oslo Vei gå konkurs for å få lagt ned Huken ville det være galskap økonomisk, men også fordi det ville være den absolutt minst sikre måten å få stanset driften. Nå eier kommunen verken selskapet eller pukkverket lenger – det er i bostyrets hender – og dermed har man langt mindre kontroll med hva som skjer videre, skrev Hallstein Bjercke i e-posten.

Han skrev også at Pareto-rapporten ikke foranlediget konkursen.

– Tvert imot har vi avklart at å tilføre selskapet 40 millioner kroner, som rapporten antyder ville vært tapet ved nedleggelse av Huken, ikke ville reddet selskapet. Å påstå at kommunen ofrer arbeidsplasser og nærmest kaster penger ut av vinduet, som dere antyder, er en svakt begrunnet påstand uten hold, skrev Bjercke.

Lang drift ved Huken?

I Aftenposten søndag er det en meding om at konkursboet ser for seg en langvarig drift på Huken. Les mer her:

http://www.osloby.no/nyheter/Vurderer-lang-fremtid-for-Huken-pukkverk-7074092.html