Dette må alle prosjektledere kunne

– Dette er et minimum av hva en prosjektleder må kunne innen NS-kontrakter, sier advokat Helge A. Tryti i Codex og viser frem sin nye prosjektlederbibel.

Tryti, som nylig meldte overgang til oslofirmaet Codex Advokat, har lang erfaring innen entrepriserett og burde dermed vite hva han snakker om.

– Jeg har mange ganger sett hvilke konsekvenser feilaktige valg både før, under og etter en byggeprosess kan føre til. Dersom du ikke kan spillereglene godt nok, kan man raskt kjøre et selskap overende, påpeker han.

I løpet av de senere årene er det blitt stadig mer komplisert å gjennomføre bygg- og anleggsprosjekter. Ikke minst på de større prosjektene henter de fleste større selskapene advokattjenester for å sikre seg. Mens man frem til 1989 primært hadde én Norsk Standard (NS) å forholde seg til, har man i dag en lang rekke NS-kontrakter til de ulike deler av et entrepriseoppdrag. Felles for de alle aer at de er omfattende og inneholder mange formaliteter som bør overholdes.

– Det er mye å forholde seg til. Entreprisekontakter representerer store verdier. Gjennomføringen av prosjektene ledes av en prosjektleder som har bakgrunn som ingeniør, arkitekt eller andre med teknisk bakgrunn. Kontraktene til disse prosjektene er kompliserte og krevende - og den litteraturen som finnes er beregnet på juristene – ikke de som skal gjennomføre prosjektet i praksis. Kun de færreste makter å sette seg inn i de omfattende kommentarutgavene, som ofte også er på flere tusen sider. Derfor har jeg nå satt sammen det mest elementære, og den minimumskunnskap man må besitte som prosjektleder i dag, utdyper Tryti.

Boken, som har fått navnet ”Prosjektlederens håndbok i NS-kontrakter”, er på under 150 sider inkludert skjemaer og sjekklister.

– Denne burde finnes på alle prosjektkontorer, mener Tryti.

Han hevder ingen bør påta seg et prosjektlederoppdrag uten å være kjent med de grunnleggende prinsipper i entrepriseretten generelt og de enkelte NS-kontrakter spesielt.

Tryti peker på at skjemaene og sjekklistene som finnes bak i boken kan være et nyttig verktøy for i best mulig grad skal kunne unngå ubehagelige overraskelser på veien.

– Det er utarbeidet anbefalte skjemaer for å melde avvik/konsekvens og det er utarbeidet rene sjekklister beregnet som prosjektlederens hjelpemiddel for å unngå forglemmelser og misforståelser, legger Tryti til.

– Fallgruvene er mange, og de kan være særs kostbare. Det er også mange som velger å benytte seg av andre selskapers manglende kunnskap, og det kan koste den motsatte part dyrt. Det finnes eksempler på selskaper som er flinke til å utnytte systemet, sier Tryti. Samtidig presiserer han at det ikke anses som kritikkverdig. Partene bør forholde seg til de kontraktene man signerer på.

Han mener mange konkurser kunne vært unngått om sentrale personer i prosjektorganisasjonene kunne NS-ene bedre.

Tryti, som har arbeidet med fast eiendom og entreprise siden 1985, forteller at denne boken er blitt til gjennom langvarige erfaringer i byggenæringen, og særlig gjennom kurs- og seminarvirksomhet. Fra 1999-2002 hadde Tryti alle juridiske kurs i regi av Teknologisk Institutt og har nå seminarer både på NTNU i Trondheim og UMB i Ås i tillegg til åpne kurs og seminarer.

– Seminarvirksomheten har avdekket et stort behov for en forenklet fremstilling av de grunnleggende prinsipper i de ulike kontrakter i Norsk Standard, legger han til.

Boken er allerede ute i markedet.

Helge A. Tryti arbeidet inntil nylig i Advokatfirmaet Tryti & Co, men har nå påtatt seg å bygge opp en sterk entrepriseavdeling i Codex Advokat.

– Jeg har fått utfordringen til å videreutvikle og forsterke entreprisefaget i Codex sammen med avdelingen for fast eiendom. Vi er nå til sammen ni advokater/fullmektiger innen området som sitter med betydelig kompetanse, sier Tryti. Han forteller at de i 2013 vil rekruttere flere advokater med entreprisekompetanse.

– Codex har en størrelse og en struktur som gir meg det handlerom og tilgang til de ressurser som gjør det mulig videreutvikle det faget jeg liker å jobbe med, avslutter Tryti.