Takket Arne Slettebøe for StartBANK-innsatsen

Arne Slettebøe har lagt ned en enorm innsats for gjøre StartBANK til verktøyet det nå fremstår som for byggenæringen. Han høster mange godord fra BNL og Achilles for jobben han har gjort for å bygge opp løsningen.

StartBANK

StartBANK er et leverandørregister for bygg- og anleggsnæringen, og ble etablert i tett samarbeid med Byggenæringens Landsforening (BNL) og offentlige myndigheter som et ledd i prosjektet "Seriøsitet i byggenæringen. Formålet med registeret er å sikre bransjen seriøse samarbeidspartnere som kan konkurrere på like vilkår, i tillegg til at ordningen er ressursbesparende for alle parter. Leverandørene blir vurdert på grunnlag av på forhånd fastlagte, objektive godkjenningskriterier. Oppdragsgivere kan ved behov stille tilleggskrav til leverandører ved utvelgelsen for ulike typer oppdrag.

Arne Slettebøe, som har arbeidet i Byggenæringens Landsforening (BNL) i en årrekke har nå gått av med pensjon. Og selv om han fortsatt bidrar til utviklingen av StartBANK, ble han nylig takket for innsatsen han har lagt ned i utviklingen av systemet.

– Arne har vært både en krumtapp og en drivkraft i BNLs arbeid med seriøsitet. Han har alle de årene BNL har eksistert, og før dette, vært engasjert i å finne gode og konkrete løsninger som vil gi bedre rammevilkår for våre medlemsbedrifter, og bidra til en seriøs næring. Han har vært flink til å hente inspirasjon fra hvordan de har gjort det i andre land og næringer. Han har sittet i arbeidsgruppa alle de årene StartBANK har eksistert, og har vært en viktig person i utviklingen av StartBANK som et stadig bedre verktøy, forteller Audun Lågøyr, direktør næringspolitikk og kommunikasjon i BNL.

Han sier at det har skjedd mye positivt etter innføringen av StartBANK.

– Blant annet er StartBANK den eneste private foretaket som har tilgang til momsopplysninger fra Skatteetaten. Dette gir bedriftene som er registrert i StartBANK meget viktige opplysninger, legger Lågøyr til. Han sier også at løsningen ikke ferdig utviklet, og at det hele tiden gjøres forbedringer.

– Blant annet er det nå på trappene å få inn opplysninger om arbeidsgiveravgift. Da vil StartBANK bli et enda bedre verktøy, sier Lågøyr.

Også Carsten Krøger i Achilles, som drifter løsningen på vegne av BNL, skryter av innsatsen til Slettebøe.

- Han har vært sterkt involvert i utviklingen av StartBANK, og har vært en døråpner i mange ulike fora, sier Krøger. Han har opplevd en sterk økning i antall medlemmer det siste året.

– Nå har vi snart 3600 virksomheter og innkjøpsorganisasjoner registrert i StartBANK. Langsiktig godt arbeid gir resultater, sier Krøger.

Lågøyr er også overbevist om at det har vært positivt for StartBANK at Achilles har fått på plass Krøger med base i Oslo, og at det har virket positivt inn på tilveksten av nye registreringer.

– Det at Achilles har ansatt Krøger i Oslo har gjort dialogen mellom BNL, StartBANK og bedriftene enda bedre, legger Lågøyr til.

Det er Achilles som eier den tekniske løsningen rundt StartBANK, mens BNL eier innholdet.

Roser ordningen
Arne Slettebøe kan selv ikke få rost StartBANK godt nok, og mener løsningen må være en fantastisk verktøy for næringens virksomheter.

– StartBANK-løsningen vi har fått til i Norge er unik. Systemet er tilpasset næringens behov, og gir mange fordeler for brukerne, forteller Slettebøe.

Han peker på at StartBANK blant annet ligger koblet online mot både Brønnøysundregistrene, momsregisteret og Dun & Bradstreet. Dette er avtaler man ikke kan oppnå på egenhånd.

– Dermed er muligheten for bedriftene til å sikre seg før kontraktsinngåelse meget godt tilrettelagt, mener Slettebøe.

Han sier det ligger utrolig mye informasjon i StartBANK om dette benyttes på en god måte. Ved siden av all informasjon om selve selskapet kan man blant annet se hvilke eventuelle foreninger firmaene er medlemmer i, man kan bruke informasjonen i basen innen anbudsinngåelser og så videre.

Slettebø peker også på at alle selskaper kan overvåkes.

– Dermed kan man få tilsendt en mail om det skulle komme inn noe ny informasjon ved det aktuelle firmaet. Dermed får man en meget god oversikt, sier Slettebøe.

I løpet av de siste tiden er det flere store proffe byggherrer og entreprenører som har krevd registering av StartBANK før man vurderer kontraktinngåelse.

- Det er også slik at forsikringsinstitusjoner som IF og Gjensidige krever at selskaper som skal være med på skadeopprettingsjobber må være registrert i StartBANK, sier han.

Noe av de viktigste Slettebøe trekker som en konsekvens av StartBANK, er at alle selskaper som nå er registrert i ordningen kan konkurrere på like vilkår.

Det er også en stadig utvikling av systemet.

– Det jobbes med stadige forbedringer, og det ligger store muligheter i dette arbeidet, avslutter en optimistisk Slettebøe.