Tull at kommunen ofret arbeidsplasser i Oslo Vei-saken

Byråd Hallstein Bjercke mener det ville være galskap av byrådet å la Oslo Vei gå konkurs i et politisk spill for å få lagt ned Huken.

I torsdagens nettleder hevder Byggeindustriens redaktør Per Helge Pedersen at Oslo kommune selv har spilt et høyt spill i Oslo Vei-saken.

– I Byggeindustrien har vi forsøkt å balansere alle syn i denne saken. Men allerede på et tidlig tidspunkt så vi det politiske spillet som først og fremst var knyttet til nedleggelse av pukk- og asfaltverket på Huken. For Venstre-byråden var det helt avgjørende å få lagt ned driften på dette anlegget – og for å få dette til måtte Oslo Vei bli slått konkurs, skriver Per Helge Pedersen i sin leder.

Byråd Hallstein Bjercke mener dette er helt feil.

– Analysen i dagens leder om Oslo Vei holder ikke mål. Dersom byrådet lot Oslo Vei gå konkurs for å få lagt ned Huken ville det være galskap – økonomisk, men også fordi det ville være den absolutt minst sikre måten å få stanset driften. Nå eier kommunen verken selskapet eller pukkverket lenger – det er i bostyrets hender – og dermed har man langt mindre kontroll med hva som skjer videre, skriver Hallstein Bjercke i en e-post til Byggeindustrien.

Han påpeker også at den såkalte ”Pareto-rapporten” ikke lenger er ”hemmligstemplet”, slik Byggeindustrien skrev på onsdag. Rapporten viser at Oslo kommune sonderte markedet for et salg av Oslo Vei allerede i vår. Den viser også at selskapet ville være verdiløst uten at driften ved Huken ble videreført.

– Rapporten var unntatt offentlighet så lenge den inneholdt forretningssensitiv informasjon om Oslo Vei. Når selskapet ikke lenger eksisterer, er det ingen grunn til å holde den hemmelig lenger, og ergo er det åpnet for innsyn. Rapporten foranlediget ikke konkursen. Tvert imot har vi avklart at å tilføre selskapet 40 millioner kroner, som rapporten antyder ville vært tapet ved nedleggelse av Huken, ikke ville reddet selskapet, skriver Bjercke i e-posten.