Dårlig rustet mot kriser og korrupsjon

Mens korrupsjonstrusselen mot norske bedrifter øker, er det kun 2 prosent av norske bedriftsledere som ser på korrupsjon som en vesentlig fare i fremtiden.

De mener også de er godt rustet til å håndtere kriser, selv om de aldri øver på det. Dette fremgår av en undersøkelse utført for If Skadeforsikring.

Da forsikringsselskapet If undersøkte nordiske bedriftslederes holdninger til risiko3 , avdekket de at nordmenn har et langt mer avslappet forhold til korrupsjon enn svenskene3 . Samtidig tyder Transparency Internationals 2012-resultater2 på at det finnes mer offentlig korrupsjon i Norge enn i Sverige. I tillegg har kun 13 prosent av bedriftene forsikret seg mot korrupsjonsrelaterte tap gjennom styreansvarsforsikring4

- Norske bedriftsstyrer er mye mer sårbare enn de tror. Jeg tror ikke de fullt ut forstår risikoen, sier Morten Thorsrud, konserndirektør i If Skadeforsikring.

- Økonomisk kriminalitet kan påføre hvert enkelt styremedlem store bekymringer og økonomiske tap, og når skaden har skjedd er det for sent å sikre seg, fortsetter han.

Det er de minste som taper mest. Halvparten av småbedriftene som blir ofre for økonomisk kriminalitet, klarer aldri å hente seg inn igjen. Dette kommer frem i 2012-rapporten til Association of Certified Fraud Examiners5 .

- Det er synd at det er de minste som blir hardest rammet av økonomisk kriminalitet. Det ser ut til at jo mindre bedriftene er, desto mindre kontrollapparat har de. Da er de lette ofre som har mye å tape, sier Thorsrud.

I en nordisk risikoundersøkelse har If funnet ut at ni av ti bedriftsledere føler seg meget godt forberedt på kriser, selv om under halvparten faktisk øver på å håndtere en krisesituasjon3 . Dette uroer også konserndirektør Morten Thorsrud i If:

- Når krisen rammer, står mye på spill. Man har ofte sterkt tidspress og bare én sjanse til å gjøre det riktige. Da er det avgjørende å være godt forberedt. Derfor er det urovekkende at så få bedrifter bruker ressurser på å øve på krisesituasjoner, avslutter Thorsrud.