Norges Bank holder styringsrenta i ro

Det ble ingen endring av styringsrenten fra Norges Bank onsdag. Men sentralbanken holder fast ved at det ventes renteøkning neste år.

– Vi anslår at første renteendring kommer neste år, på et av møtene i mars, mai, juni eller september. Men det er stor usikkerhet, sa visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad da ha presenterte vedtaket om uendret rente etter hovedstyrets møte onsdag. Renten har nå stått på 1,5 prosent siden mars i år.
– Som ventet
– Siden forrige rentemøte har utviklingen vært omtrent som anslått i den siste pengepolitiske rapporten, sier Qvigstad. Rapporten kom i slutten av oktober, og det er ikke skjedd noe som har fått banken til å revurdere sine anslag når det gjelder norsk og internasjonal økonomi.

– Det er svak vekst hos våre handelspartnere, og rentene ute er svært lave. Her hjemme er prisveksten lav, sier visesentralbanksjefen.

Han legger til at det fortsatt er stor usikkerhet om utviklingen i internasjonal økonomi. I euroområdet kan aktiviteten falle også inn i neste år. Rentene i andre land har falt ytterligere. Samtidig har risikopåslaget i kredittmarkedene avtatt, og eurolandene har kommet til enighet om flere tiltak som kan bedre situasjonen i Europa.

God vekst i Norge
– Det er god vekst i norsk økonomi. Arbeidsledigheten er lav og kapasitetsutnyttingen er over et normalt nivå, sier Qvigstad som fastslår at også dette er i samsvar med de prognosene banken styrer etter. Samtidig ser han muligheten for økt inflasjon og økte renter:

– Utviklingen i norsk økonomi gir holdepunkter for at inflasjonen gradvis vil ta seg opp. Det tilsier at styringsrenten etter hvert kan økes, sa han under presentasjonen onsdag.

På pressekonferansen fikk han spørsmål om ikke rentenedsettelsen som den svenske riksbanken har foretatt vil press renten ned også i Norge. Qvigstad svarte at Sverige er i en annen situasjon enn Norge. Nedsettelsen var ventet, sa han.

Venter lave renter lengre
De fleste økonomer som følger renteutviklingen hadde ventet uendret rente fra Norges Bank onsdag. Flere tror renten blir holdt lav lengre enn det Qvigstad antydet.

– Vårt syn er at veksten hos våre handelspartnere kommer til å ligge lavt lenge. Vi ser en bedring i tilstanden i finansmarkedene i eurosonen, men de fundamentale forholdene tilsier at både veksten og rentene kommer til å ligge lave lenge. Vi tror at en renteheving vil komme mot slutten av 2013 på bakgrunn av dette, sier direktør Hallgeir Isdahl i Sparebanken Vest Markets.
DNB tror på lave renter helt til 2014. Seniorøkonom Kjersti Haugland i DNB Markets sier til DN.no at det i hovedsak er de lave rentene i utlandet som gjør at også den norske styringsrenten blir holdt lav, trass i at norsk økonomi er sterk.

– Rentene utenlands, som allerede er lave, er i ferd med å bli enda lavere. Vi venter nok et kutt i eurosonen, og det virker stadig mer sannsynlig at den svenske riksbanken vil komme med nok et rentekutt, sier Haugland.