Unngå innbrudd i julen

Tanken på innbrudd plager mange nordmenn i desember. Med enkle forholdsregler kan du redusere risikoen for at du kommer hjem til en bolig hvor fremmede har tatt seg inn.

- Det er en rekke enkle forholdsregler du kan ta før juleferien som reduserer risikoen for innbrudd, sier markedsdirektør Finn Tvedt i Falck Redning AS.

Enkle forholdsregler mot innbrudd
Innbruddstyver velger det enkleste tyveriobjektet, og tomme hus står langt opp på tyvenes ønskeliste. Når du kjører ut av oppkjørselen er det derfor viktig å sikre at huset ikke ser forlatt ut.

Finn Tvedt har følgende tips:

• Sørg for å ha forsikringsgodkjente låser på alle dører og utsatte vinduer. Dersom kjellerdør, bakdør eller terrassedør er dårligere sikret enn hoveddøra, oppdager tyven dette raskt.
• Gjør en avtale med naboen om å tømme postkassen hvis den fylles opp.
• Monter sensorstyrt utebelysning og tidsur på belysningen inne.
• Få dine naboer til å kaste søppel i søppelkassen din, slik at den ikke står tom over lengre tid.
• Lås inn utstyr og hageredskaper. Hageredskaper blir ofte brukt til å komme seg inn i boligen.
• Sørg for at åpenlyse verdigjenstander ikke kan ses gjennom vinduene, men la gardinene være trukket fra så ser tyven at det ikke er noe å hente.
• Om naboen din har to biler, kan du be han om å parkere den ene på din eiendom.
• Ikke del ferieplaner på Facebook eller i andre sosiale medier.

Desember høytid for brann
Førjulstiden er for mange den hyggeligste tiden vi har med familie og venner. Men det er også en måned med økt risiko for brann.

I følge FNO ble i 2011 over 25 000 husstander rammet av brann, og mange av disse oppstår i desember.

Det er viktig å huske på at levende lys, røyking, fyrverkeri, tørrkoking av kjeler, brennbare væsker, feil ved elektriske apparater og installasjoner eller feil bruk av disse forårsaker mange branner. Vær derfor ekstra oppmerksom og se til at varslings- og slokkeutstyr er tilgjengelig og fungerer som det skal.

Boligalarm
Et annet alternativ som reduserer risikoen for innbrudd og samtidig varsler alarmstasjonen ved utløst brannalarm, er å installere en boligalarm.