Kraftig fall i byggevaresalget

Byggevareindustrien opplever et kraftig fall i byggevaresalget i november. Svikten var på 9,3 prosent justert for pristigning sammenlignet med samme måned i fjor.

– Salget varierer mye mellom ulike segmenter hvor det er særlig tak- og sementbaserte produkter som faller i november, kommenterer Øyvind Skarholt som er adm. direktør i Byggevareindustrien som månedlig utarbeider innenlands salgsstatistikk.

Han opplyser at november i fjor var en spesielt god salgsmåned som kan forklare noe av den store salgsnedgangen.

Også byggevarehandelen opplevde omsetningsnedgang i november, men fallet var langt lavere med 0,5 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Nedgangen skjer i hovedsak innenfor privatmarkedet, mens proffmarkedet er på samme nivå som i fjor.

Hittil i år har omsetningen i byggevarehandelen økt med 7,7 prosent. Proffomsetningen har steget med 9,2 prosent mens privatomsetningen har lagt på seg 5,9 prosent.

– Etter en kraftig vekst i første halvdel av året har utviklingen vært mer beskjeden i andre halvår. Dette regner vi med at vil fortsette også i desember. Det betyr at årsvekst for 2012 vil ligge midt på 7-tallet et sted, kommenterer Bengt Herning som er direktør for Virke Byggevarehandel.

Tallene er hentet fra Virkes månedsstatistikk for byggevarehandelen. Tallene baserer seg på omsetningstallene for åtte av de største byggevarekjedene i Norge og gir en god indikasjon på omsetningsutviklingen i byggevarehandelen.

Veksten for byggevareindustrien etter årets 11 første måneder er på 6,2 prosent sammenlignet med samme periode i fjor.

– Dersom desember blir på samme nivå som i fjor vil vi få en vekst fra 2011 til 2012 på om lag seks prosent. Det betyr at hele veksten i inneværende år kom i første halvår, kommenterer Skarholt.

Han kan videre opplyse at hos de av medlemmene som rapporterer forventet salg, ligger man per november ca fem prosent høyere enn det som var gjennomsnittlig forventet.