Har bestilt neste års ferie

Nordmenn som tar ferien i leid hytte, reiser stadig lenger sørover for å sikre seg sol og god badetemperatur. Mange har allerede lagt inn bestilling for 2013.

– Andelen som foretrekker Sør-Europa øker sterkt, og mange bestiller ferien tidligere enn før, sier Pia Buen, salgs- og markedsansvarlig for Novasol i Norge.

Hun tror kombinasjonen av god økonomi og dårlig, norsk sommervær er en hovedårsak til at reisemål i syden har blitt favoritter også for nordmenn som velger andre ferieformer enn chartertur.

– Norske kunders bestillinger av feriehus i søreuropeiske land er opp 38 prosent sammenlignet med desember i fjor. Mange har vært overraskende tidlig ute med å bestille for påsken og sommeren 2013.

Novasol er Europas største utleier av ferieboliger. I år har drøyt 50 000 nordmenn benyttet et av selskapets hyttetilbud utenlands. Antall utlenlandske leietakere på de norske hyttene er enda høyere. Totalt benytter nær 1,5 millioner feriegjester selskapets utleietilbud årlig.

Kroatia-vekst
Ferieraketten blant norske hytteturister er Kroatia.

– Bestillingene har økt med 55 prosent sammenlignet med situasjonen for ett år siden. Kroatia utgjør nå 16 prosent av alle bookinger for 2013 fra våre norske gjester, sier Pia Buen.

Split-Dalmatia er det mest populære området blant nordmennene, med byene Makarska, Split, Trogir og Omis på topp.

– Også Dubrovnik tiltrekker seg en del nordmenn. Stedsvalgene har nok sammenheng med gode flyforbindelser. Det er enkelt å komme seg til disse områdene.

Etterspørselen etter leid feriebolig i Spania har økt med 30 prosent siden desember ifjor. For 2013 utgjør bestillingene 11 prosent. På de neste plassene utenom Norden følger Italia og Frankrike.

Danmark er fortsatt det hyppigst valgte reisemål når nordmenn leier hytte utenlands.

Lave flypriser
Den økte interessen for utleiehytter i sydlige strøk har sterk sammenheng med lave flypriser, mener Helge Baardseth, reiseekspert og redaktør av reisemagasinet Vagabond.

– Når hele familien eller gode venner reiser sammen vil jo mange ønske en stor boenhet for seg selv. Reduserte flypriser de siste årene har gjort en slik ferieform økonomisk mulig for stadig flere, sier Baardseth.

Han tror også at nordmenn flest kjenner seg tryggere enn før på å leie en feriebolig langt borte, fordi tilgangen på god reise- og turistinformasjon på nettet har økt.

– Det er nok viktig for folk at selve leieforholdet håndteres av en seriøs tilbyder. Samtidig har det blitt enklere å planlegge og reise på egenhånd. Disse forholdene bidrar til å utvide det markedet Novasol opererer i, mener han.