Beste masteroppgave i vann- og miljøteknikk til Torstein Dalen

RIFs fagutvalg for Vann- og miljøteknikk har gitt prisen for Beste masteroppgave innen Vann og miljøteknikk 2012 til Torstein Dalen fra NTNU.

- Torstein Dalens funn kan bidra til ny og bedre overvannshåndtering i fremtiden, noe som er viktig i lys av klimaendringene, sier RIFs fagutvalg for Vann- og miljøteknikk.

RIFs fagutvalg Vann- og miljøteknikk kårer årlig den beste masteroppgaven innen vann og miljø avlagt ved Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) eller Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU).

Prisen består av et diplom og 10.000 kroner, og gikk i år til Torstein Dalen fra NTNU for oppgaven «Hydraulisk dimensjonering av regnbed i kaldt klima – Risvollan, Trondheim».

Dalen har fått karakteren A, særdeles tilfredsstillende, for oppgaven.



I statuttene for prisen ”Beste Masteroppgave Vann og miljø” legges det vekt på at oppgaven skal være nytenkende, ha en nyhetsverdi og være praktisk og nyttig for rådgiverbransjen. I juryens begrunnelse heter det blant annet at Torstein Dalens oppgave er et godt bidrag til å belyse hvilke ytelser regnbed kan ha i kaldt klima. Han har identifisert betydningen av hydraulisk konduktivitet og sammensetningen av filtermediet, sett i sammenheng med valg av planter. RIF mener at oppgaven er svært interessant. Hans funn vil kunne bidra til nye og bedre elementer i fremtidens overvannshåndtering. Dette er også viktig i arbeidet med å møte utfordringene som klimaendringene vil gi.



Torstein Dalen har skrevet to artikler om sine funn. Disse ble presentert i tidsskriftene Kommunalteknikk nr. 6-7, 2012 og Vann nr 4, 2012.


Hovedveileder var Sveinn T. Thorolfsson, og medveileder var PhD-kandidat Kim A. Paus.

I deres begrunnelse for forslag til kandidat sier Thorolfsson: «Besvarelsen tar opp tema som er lite utforsket i Norge og verden for øvrig, nemlig funksjonen til regnbed i kaldt klima og dimensjonering av slike regnbed. Han bruker, som den første i Norge, modellen RECHARGA for å belyse dette fenomenet og søke etter konkrete dimensjoneringsverdier.»